2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Temes megyei önkormányzatnál elfogadtak egy nyilatkozatot Románia és Besszarábia újraegyesüléséről

2018. március 21. 10:51, utolsó frissítés: 10:51

Románia és Besszarábia (ma nagyobb részben a Moldovai Köztársaság, kisebb részben Ukrajna területe) újraegyesüléséről fogadtak el szimbolikus nyilatkozatot kedden Temes megye önkormányzati képviselői - közölte az Agerpres hírügynökség.

A Temes megyei önkormányzat valamennyi képviselője megszavazta azt a nyilatkozatot, amelyben állást foglaltak Besszarábia lakóinak az önrendelkezési joga mellett.

Az „Újraegyesítési nyilatkozatban” megemlítik, hogy a romániai és a besszarábiai románok történeti, nyelvi, kulturális és vallási szempontból is ugyanazt a népet alkotják.

„A román nép nem ünnepelheti az egyesülés centenáriumát azoknak a román területeknek egy része nélkül, melyek az 1918-as gyulafehérvári nagy örömünnep részét képezték. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt az ország újraegyesítéséért a 2018-as centenáriumi évben” - áll a nyilatkozatban.

Calin Dobra, a Temes megyei önkormányzat szociáldemokrata elnöke az egyik közösségi portálon kifejtette: e gesztussal a besszarábiaiak önrendelkezéshez való jogát kívánták támogatni, és egyben kinyilvánították a szolidaritásukat azokkal a helyi önkormányzatokkal, amelyek hasonló nyilatkozatot fogadtak el.

Az elmúlt négy évben a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) felhívására 63 székely önkormányzat fogadott el olyan határozatot, amelyben kinyilvánították, hogy egyetlen, de különálló közigazgatási egységbe akarnak tartozni, mely a Székelyföld nevet viseli, amely számára törvény szavatolja az autonómiát, és amelynek területén az állam nyelve mellett hivatalos nyelv a magyar is.

E határozatok mindegyikét megtámadták a székelyföldi megyék prefektusai, és érvénytelenítették a bíróságok arra hivatkozva, hogy az önkormányzatok túllépték a hatáskörüket a határozat elfogadásakor. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS