2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A CSM május 9-ére halasztotta a Kövesiről és Iacobról szóló jelentések tárgyalását

2018. március 21. 11:34, utolsó frissítés: 11:34

Május 9-ére halasztotta a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi szakosztálya az Igazságügyi Felügyelet (IJ) Laura Codruţa Kövesiről és Marius Iacobról szóló jelentésének tárgyalását - közölték az Agerpres hírügynökséggel igazságügyi források.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészét és helyettesét, Marius Iacobot bizonyos fegyelmi ügyekben hallgatták volna ki, amelyeket az Igazságügyi Felügyelet jelzett jelentésében.

Az Igazságügyi Felügyelet január 12-én kiadott közleményében jelezte, hogy fegyelmi eljárást indított a DNA-főügyész és helyettese ellen.

A felügyelet azt állítja, hogy a sajtóban 2017. június 18-án megjelent, a DNA egyik munkabeszélgetésén rögzített felvétel tanúsága szerint a korrupcióellenes főügyész magatartásával sértette a szakma becsületét és az igazságszolgáltatás presztízsét.

A főügyész kijelentéseivel azt a látszatot keltette, hogy az általa vezetett intézmény az egyes dossziék által kiváltott sajtóvisszhang és az azokban érintett személyek tisztsége függvényében dönti el, hogy mely ügyeket részesíti előnyben - állítja a felügyelet.

A közlemény arra is rámutat, hogy Kövesi agresszív és lekezelő hangnemben beszélt kollégáival, amivel a felügyelet szerint vétett az ügyészi szakma etikai szabályai ellen, és ami miatt jogosan kérdőjelezheti meg a közvélemény az alkotmány és a törvények tiszteletét, illetve az ügyészek pártatlanságát.

A felügyelet szerint ugyanakkor az ügyész kollégákkal folytatott elektronikus levelezése során Kövesi rágalmazó, sértő, fenyegető kifejezéseket használt, többek között „gyáváknak” és „bűnözőknek” nevezve őket.

A közlemény értelmében a korrupcióellenes főügyész megszegte a DNA egyik belső rendeletében előírtakat is, amikor olyan ügyészt is megbízott bűnügyi nyomozás folytatásával, aki esetében összeférhetetlenség állt fenn.

A DNA főügyész-helyettese, Marius Constantin Iacob ellen azért kezdeményezett fegyelmi eljárást a felügyelet, mert - amint azt a testület állítja - nem vonta ki magát a bűnügyi eljárás folytatása alól, noha összeférhetetlenség állt fenn esetében. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS