2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Uniós szinten negyedik helyen áll Románia a dohányzó gyerekek arányát tekintve

2018. március 21. 13:05, utolsó frissítés: 13:27

Ramona Brad a Dohánymentes 2035 kezdeményezés igazgatója szerint, 223.000, 13-15 év közötti gyermek dohányzott már életében. A szervezet szerint Románia uniós szinten a negyedik helyen áll a dohányzó gyerekek arányának szempontjából.

A parlamentben szervezett vitán az igazgató arról beszélt, hogy két irányvonalat követnek: elsősorban egy átfogó törvénykezésre van szükség a dohányzás tiltásával kapcsolatban, másrészt a már hatályban lévő törvényeken is változtatni szeretnének, hogy a gyártók ne kerülhessék meg a jelenleg hiányos törvényeket és új, másként meghatározott dohánytermékeket reklámozzanak.

Florin Mihălţan tüdőgyógyász szerint a számadatok aggasztóak, ugyanis a fiatalságot továbbra is csábítja úgy a klasszikus cigaretta, mint az úgynevezett füstmentes dohánytermékek. Véleménye szerint már óvodában, elemi iskolában is kellene a dohányzás káros hatásairól beszélni, ugyanakkor emelni kellene a cigaretta árát, ugyanis egy tíz százalékos drágulás kettőtől öt százalékig csökkentené a dohányzók arányát, főleg a fiatalabbak körében.

A szakember szerint a füstmentes dohánytermékeket csak azért fejlesztették ki és népszerűsítik, hogy ezáltal megkerüljék a dohányzásellenes törvényt, hiszen ezeket úgy reklámozzák, hogy zárt helyiségekben is használhatók. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS