2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tamás Sándor felkérte a testvértelepüléseket és testvérmegyéket, hogy támogassák a Minority SafePack-et

2018. március 21. 16:55, utolsó frissítés: 16:55

Testvérmegyék és testvértelepülések támogatását kérte Kovászna Megye Tanácsának elnöke háromszéki polgármesterekkel közösen az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés érvényességéhez szükséges egymillió aláírás összegyűjtésében. Összesen 141 magyarországi és felvidéki testvértelepülés, testvérmegye vezetőjét szólították meg levélben, azt kérve, hogy álljanak ki az erdélyi magyarokért, közösségükben gyűjtsenek támogatói aláírást.

„Célunk: európai uniós védelmet biztosítani az őshonos nemzeti kisebbségek számára. Azt kérjük, hogy az EU fordítson nagyobb figyelmet a kisebbségvédelemre, biztosítson anyagi forrásokat az anyanyelvhasználatra, ismerje el a regionális és kisebbségi nyelvek létét és fontosságát, támogassa a jó gyakorlatok átültetését.

Ez a magyar nemzet és minden európai kisebbség számára létkérdés. Erdélyben már összegyűjtöttünk 277500 ezer aláírást, de ennél többre van szükség. (…) Döntő jelentőségű lehet az ügy szempontjából, ha testvérmegyéink, testvértelepüléseink lakóit is közös nemzeti ügyünk támogatói között tudhatjuk” – fogalmazott a levélben Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A visszajelzések biztatóak, mondta el a tanácselnök, a testvértelepülések jó részén már elkezdődött az aláírásgyűjtés korábban, máshol most kezdtek el kiemelten figyelni erre a témára.

Mint ismeretes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójával (FUEN) közösen elindította a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést, a Minority SafePack-et. A kezdeményezés online, a jogaink.hu oldalon, illetve a papíralapú aláírással egyaránt támogatható. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS