2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

L. Pleşoianu: Marius Iosif megerősítette, hogy a SIPA-archívum több dokumentumát lefénymásolták

2018. március 21. 18:25, utolsó frissítés: 18:25

Marius Iosif, az Országos Börtönigazgatóság volt vezetője megerősítette, hogy a Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívumában több dokumentumot lefénymásoltak - nyilatkozta szerdán Liviu Pleşoianu, a SIPA-archívum felszámolásának körülményeit vizsgáló parlamenti bizottság tagja.

'Ma több meghallgatásra is sor került, köztük a legfontosabb nyilatkozat a Marius Mocanué volt. (...) Kiderült többek között, hogy bizonyos merevlemezeket töröltek, de nem lehet tudni, hogy ki adott erre utasítást. (...) Azt is mondják, hogy létezik egy megsemmisítési iktatókönyv. Nagyon fontos lenne, hogy megtaláljuk ezt az iktatókönyvet, mert akkor látnánk, hogy mit töröltek a lemezekről, s hogy erre ki és mikor adott utasítást. Marius Iosif megerősítette, hogy létezik egy fénymásoló, ezt a híres eszközt tulajdonképpen saját szememmel is láttam, és megerősítette azt is, hogy több dokumentumot lemásoltak' - nyilatkozta Pleşoianu a parlamentben, a bizottsági ülés végén.

Hozzátette: Iosif szerint az igazságügyi minisztérium székházában létezik egy "miniarchívum" a SIPA és Korrupcióellenes Védelmi Ügyosztály (DGPA) dokumentumaiból, ahonnan iratok kerültek a Monica Macovei egykori igazságügyi miniszter birtokába. Pleşoianu azt mondja: semmi nem bizonyítja, hogy ezek a dokumentumok valaha is visszakerültek volna a levéltárba.

Pleşoianu szerint Ingrid Mocanu, az igazságügyi minisztérium egyik igazgatóságának volt vezetője elmondta, volt olyan eset, amikor negatívan véleményezett egy jogszabályt, mire többen is jelentkeztek nála, és közölték, hogy 'jobb lenne, ha mégis pozitívan véleményezné, mert így mondják a fiúk a szolgálatoktól, márpedig ők jobban tudják, hogy mi az ország érdeke. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos információ' - mondta Pleşoianu.

A SIPA-archívum felszámolásának körülményeit vizsgáló parlamenti bizottság szerdán Marius Iosifot, Ingrid Mocanut, Florian Ungurt és Claudiu Secaşiut hallgatta meg.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS