2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az ukrán nagykövettel tárgyalt Biró Rozália a kisebbségek anyanyelvi oktatáshoz való jogáról

2018. március 22. 13:12, utolsó frissítés: 13:12

Az ukrán tanügyi törvény miatti aggodalmakról és az anyanyelvi oktatáshoz való jogról tárgyalt Biró Rozália, a képviselőház külpolitikai bizottságának elnöke Oleksandr Bankov ukrán nagykövettel Bukarestben.

Biró Rozália kedden találkozott Oleksandr Bankovval, ismertetve a diplomatával a romániai társadalom aggodalmát az ukrán tanügyi törvénnyel kapcsolatban. A képviselőház külpolitikai bizottságának vezetője nyomatékosította, hogy fontosnak tartja a Velencei Bizottság ajánlásainak figyelembe vételét ebben az ügyben, és leszögezte, hogy nem lehet korlátozni egy nemzeti kisebbség anyanyelvi oktatáshoz való jogát.

A képviselőház csütörtökön arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy Biró Rozália kiemelte az Ukrajna és Románia közti megállapodás tiszteletben tartásának fontosságát. Az említett dokumentumban a felek vállalták a párbeszédet és szoros együttműködést a kisebbségek védelmében.

A tájékoztatás szerint az ukrán nagykövet kifejtette, hogy kerettörvényről van szó, a középiskolai oktatással kapcsolatos részleteket csak a kisebbségek képviselőivel folytatott egyeztetések után szögezik le.

„Egyébként az ukrán parlament szakbizottságai asztalán van egy sor törvénytervezet az állam hivatalos nyelvének jogállásáról, az oktatásról, a médiáról és a vallásról.

Aláhúzta (Oleksandr Bankov -szerk. megj.), hogy a Velencei Bizottság minden ajánlását tiszteletben fogják tartani, és a gyakorlatba ültetést 2023-ra halasztották” - olvasható a közleményben. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS