2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közös sajtótájékoztatót tartott Marosvásárhelyen Szijjártó Péter és Péter Ferenc

2018. március 22. 19:21, utolsó frissítés: 20:11

Közös sajtótájékoztatót tartott Marosvásárhelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Péter Ferenc az RMDSZ Maros Megyei Szervezetének elnöke.
A sajtótájékoztatón Szijjártó kiemelte: a magyar kormány erőfeszítéseket tesz azért, hogy Románia és Magyarország kapcsolatait a kölcsönös tisztelet talajára helyezze, és a román kormány részéről minden eddiginél több nyitottságot tapasztalnak.

A marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium ügyére kitérve a miniszter elmondta, a párbeszédben hisz, és nem az üzengetésben. Hozzátette: Liviu Dragea, a román kormánykoalíciót vezető Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke megígérte azt, hogy az iskola újraindulhat. „Komoly embernek ismerjük, bízunk benne, hogy amit vállalt az teljesül” – jelentette ki a miniszter.

Az esetleges román-magyar közös kormányülésekre vonatkozó kérdéssel kapcsolatban Szijjártó Péter azt nyilatkozta, ennek az első feltétele, hogy folytathassák a kormányzást. Hozzátette: ha ez megtörténik, továbbra is arra fognak törekedni, hogy jó kapcsolat legyen a két ország között. Úgy vélte azonban, hogy csak akkor érdemes csúcstalálkozókat szervezni, ha jelentős előrelépést tudnak elérni a fontos ügyekben, amilyen például a határátkelők nyitása, a gyorsvasút építése, vagy az iskolaügy.

A közös sajtótájékoztatón Péter Ferenc hangsúlyozta, továbbra sem mond le a Szövetség arról, hogy Marosvásárhelyen létrejöjjön és működjön a római katolikus iskola. "Innen is arra kérjük Magyarország Kormányát, a külügyminiszter urat, hogy támogassanak a továbbiakban is ebben az ügyben, hiszen ez egy jogos elvárása és célja a Maros megyei, marosvásárhelyi magyar közösségnek – hangsúlyozta Péter Ferenc.

Az RMDSZ Maros Megyei Szervezetének elnöke úgy véli, a római katolikus iskolával történtek a magyar közösség elleni nyílt támadásként értelmezhetők. "Románia ma semmibe veszi a kisebbségi jogokat, miközben a nemzetközi porondon azzal henceg, hogy példaértékűen megoldotta a kisebbségek helyzetét" - mondta Péter Ferenc, aki hozzátette, az elmúlt években a sikeres magyar-magyar viszony az erdélyi magyar közösség szülőföldön való boldogulását szolgálta minden tekintetben. Magyarország Kormányának közreműködésével ma Erdélyben több magyar gyermek részesülhet megfelelő anyanyelvű oktatásban, óvodák és iskolák épültek. A magyar-magyar összefogásnak köszönhetően indult be a Maros-mezőségi gazdafejlesztési program is, amelynek eredményeként 501 Maros megyei család kapott anyagi támogatást – ez által fejlesztheti vállalkozását és gazdaságát.

A Maros megyei szervezet elnöke arra biztatta azokat akik magyar állampolgársággal rendelkeznek, és regisztráltak, éljenek szavazati jogukkal és juttassák vissza a szavazási levélcsomagot. „Fontos, hogy megértsük: minden Maros megyében élő magyar ember jövőjére hatással lesz az, hogy milyen kormány irányítja Magyarországot” – összegzett Péter Ferenc.
(Közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS