2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szkripal-ügy - Kreml: a banditizmussal határosak London vádjai

2018. március 25. 15:45, utolsó frissítés: 15:45

Moszkva szerint a banditizmussal határosak a Szkripal-ügyben Oroszországgal szemben megfogalmazott brit vádak - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az orosz NTV televízióban vasárnap sugárzott nyilatkozatában.


"Ez példátlan arcátlanság. Főleg az, hogy még senkinek nem volt dolga olyan helyzettel, amelyben egy országot olyasmivel vádolnak, amit meg sem fogalmaztak és nem is igyekeznek megfogalmazni. Megállapítottuk, hogy ezek teljesen precedens nélkül álló, talán a banditizmussal határos nemzetközi ügyek" - fogalmazott Peszkov.

"És mi áll emögött? Nagy-Britannia belső problémái, esetleg Nagy-Britannia problémái a szövetségeseivel való viszonyában, avagy valami más? Ez valószínűleg nem a mi dolgunk. A mi dolgunk az, hogyan birkózzunk meg ezzel a provokációval" - tette hozzá.

Szóvivője szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök megőrizte "abszolút nyugalmát és abszolút kitartását" a konfliktusban, és elsősorban Oroszország belső ügyeire összpontosít. Emlékeztetett arra, hogy Putyin korábban az üzente a briteknek: először oldják meg maguk ezt az ügyet, amely a területükön történt, és csak azután forduljanak másokhoz.

Peszkov a Mir 24 televíziónak nyilatkozva az uniós szolidaritás megnyilvánulásaként értékelte, hogy az EU konzultációra visszarendelte moszkvai nagykövetét. Ugyanakkor "abszurdnak" nevezte, hogy sem Nagy-Britannia, sem az EU nem fogalmazott meg világos vádakat Oroszországgal szemben.

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynök és lánya március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés (MI6) ügynöke volt, ami miatt hazájában elítélték, de ügynökcsere keretében elengedték.

London a merénylettel az orosz vezetést gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított. A vádak és viszontvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát. A nyugati országok nyilatkozataikban felsorakoztak Nagy-Britannia mögött. Moszkva felajánlotta együttműködését az ügy kivizsgálásában.

(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS