2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem minden román politikus lát valós lehetőséget a Prut két partjának egyesítésére

2018. március 26. 14:17, utolsó frissítés: 14:17

Csak az Európai Unió határain belül van tényleges lehetőség Románia és a Moldovai Köztársaság egyesítésére - nyilatkozta hétfőn az RFI-nek Victor Boştinaru szociáldemokrata európai parlamenti képviselő.

„Próbálom elkerülni, hogy fehér-fekete, igen-nem választ adjak. Én nem zárom ki a lehetőséget, de úgy gondolom, hogy csak az Európai Unió határain belül van tényleges lehetőség a Prut két partjának egyesítésére, majd ezt követően juthat el a két entitás egy esetleges egységhez. De a jelenlegi körülmények között - és ismét elkerülném a radikális fogalmazást - egész biztos számos kérdőjelt felvet, és attól tartok, hogy abba az irányba tolná az ügyet, amit hibrid háborúnak nevezünk, amelybe a hamis hírektől az etnikai, szeparatista provokációkig minden beletartozik” vélekedett Boştinaru.

A képviselő szerint, ha a témát „harcias módon” bocsátják közvitára, akkor előfordulhat, hogy több problémát hoz létre, minta amennyit megold.

„Ez az egyébként nemeslelkű unionista mozgalom (...) súlyos kormányszintű következményekkel járhat úgy Bukarestben, mint Chişinăuban, de azokban a struktúrákban is, amelynek Románia része - NATO, Európai Unió” - hangsúlyozta.

Kérdésre válaszolva azt mondta: az Unió bővítési programja elsősorban, sőt szinte kizárólag a Nyugat-Balkán fele irányul.

„Ez a mai európai realitás, amelyhez Románia is tartozik, azok országa, akik a tegnap Chişinăuban jártak, és akiknek tudniuk kellene, hogy a problémát nem hangos beszéddel, hanem ésszerű hozzáállással lehet megoldani, csakhogy úgy tűnik, hogy ez utóbbi sokuk esetében csaknem elképzelhetetlen” - kommentálta a parlamenti képviselő. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS