2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kihirdette Johannis a RO-ALERT riasztórendszer bevezetéséről szóló törvényt

2018. március 26. 15:31, utolsó frissítés: 15:31

Klaus Johannis államfő kihirdette hétfőn a 2017/72-es sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvényt, amely által bevezetik a RO-ALERT riasztórendszert.

A rendszer veszélyes meteorológiai jelenségek, árvizek esetén valós időben küld figyelmeztető riasztást a mobiltelefonokra. Hasonló rendszer hatékonyan működik az Amerikai Egyesült Államokban, Hollandiában, Litvániában, Franciaországban, Németországban és Belgiumban.

A rendszernek számos előnye van: a riasztóüzenet egy adott veszélyeztetett területen belül mindenkihez elér, még akkor is, ha a mobilhálózat túlterhelt; az üzenet külső beavatkozás nélkül megjelenik a telefon képernyőjén; beállítható időintervallumok után az üzenetet megismételhető; az üzenetet a roaming üzemmódban működő telefonok is megkapják; az üzenetek egyértelműek és csak ellenőrzött forrásból származó információkon alapulnak.

A rendszert a különleges telekommunikációs szolgálat (STS) támogatásával az országos katasztrófavédelmi felügyelőség (IGSU) fogja napi 24 órában működtetni. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS