2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szenátus elutasította a különnyugdíj megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot

2018. március 26. 19:31, utolsó frissítés: 19:31

lutasította a szenátus hétfőn a különnyugdíjak megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot.

A tervezet elutasítását 81 szenátor szavazta meg, 36-an ellene szavaztak, és egy honatya tartózkodott.

A tervezetet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kezdeményezte, arra hivatkozva, hogy a különnyugdíjak rendszerével "sérül a hozzájárulás elve, és torzul a nyugdíjrendszer, miközben a költségvetési források korlátozottak".

A törvényjavaslat értelmében csak a katonai, illetve az ügyészeknek és bíráknak járó különnyugdíjat őriznék meg, előbbire ugyanis más NATO-tagállamokban is van példa, utóbbi pedig szerepel a Velencei Bizottság ajánlásaiban.

Florina Presadă USR-s szenátor azzal érvelt a különnyugdíjak megszüntetése ellen, hogy 2017 első félévében több mint hárommilliárd lejt fordítottak az államkasszából a civil és katonai különnyugdíjakra. 8.668 jogosult civil nyugdíjas: diplomaták, ügyészek, bírák, jegyzőkönyvvezetők, a parlament volt tagjai, pilóták, számvevőszéki könyvvizsgálók. A többi 175.000 nyugdíjas közül tavaly augusztusban 76 000 katona volt, a többi a belügyminisztérium struktúráiból vonult nyugállományba - sorolta Florina Presadă, aki szerint az államkasszát jelentősen megterhelik a különnyugdíjak.

A kérdésben a szenátus első házként szavazott. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS