2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Novák Csaba Zoltán: arról is meg kellene emlékezni, hogy száz éve az erdélyi magyaroknak is megígérték az önrendelkezési jogot

2018. március 27. 14:08, utolsó frissítés: 15:15

Novák Csaba Zoltán az RMDSZ szenátora beszédet intézett a parlament plénumához Besszarábia és a Román Királyság egyesülésének 100 éves évfordulója alkalmából tartott ünnepi parlamenti ülésen.

„Ami a Besszarábia esetében érték, megvalósítás, az a magyar közösség vonatkozásában ma is elfogadhatatlan. Holott a besszarábiai románok száz évvel ezelőtti törekvése és az erdélyi magyarok célja hasonló: az önrendelkezés kivívása közösségük számára, hogy saját ügyeikről maguk dönthessenek.

Ma arra emlékezik a román társadalom, hogy Besszarábia 1918-ban autonómiáját megőrizve egyesült Romániával. Azt gondolom azonban, hogy arról is meg kellene emlékezni, hogy száz éve az erdélyi magyaroknak is megígérték az önrendelkezési jogot, ami azóta sem teljesült.

Ezért felmerül a kérdés, ha a közösségi jogok megőrzése, az önrendelkezés elve elfogadható, sőt üdvözlendő a besszarábiai románok esetében, akkor miért utasítja el Románia az erdélyi magyarok jogairól való párbeszédet.

Miért bírálnak, amikor anyanyelvhasználati jogaink bővítését kérjük? Miért üldözik szimbólumainkat? Miért próbálják ellehetetleníteni magyar iskoláinkat, mint ahogyan a marosvásárhelyi katolikus iskola esetében történt?

Miért zárkóznak el, valahányszor az önrendelkezési jogokról próbálunk egyeztetni?” - tette fel a kérdést Novák Csaba Zoltán.

Az RMDSZ felsőházi politikusa beszédében úgy értékelte, a centenárium évében Romániának európai uniós tagállamként nyitottnak kellene lennie a párbeszédre közösségi jogainkról, a törvény előtti egyenlőségről.

„Eljött az ideje, hogy előítéletek nélkül, a kettős mércét félretéve tárgyaljunk a magyar közösség kéréseiről. Románia addig nem lehet jogállam, amíg egyeseket kevesebb jog illet meg, mint másokat, amíg a kisebbségek jogos követelései süket fülekre találnak” - hangsúlyozta Novák Csaba Zoltán. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS