2023. február 9. csütörtökAbigél, Alex
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Romániában évente körülbelül 20 000 koraszülött csecsemő jön világra

2018. március 27. 14:26, utolsó frissítés: 14:38

Romániában megközelítőleg húszezer koraszülés történik évente, és mintegy negyvenezer terhesség nem részesül szakorvosi felügyeletben - jelentette ki a Mentsétek meg a gyermekeket szervezet ügyvezető elnöke, Gabriela Alexandrescu a neonatológusok konferenciáján.


„Körülbelül 20 000 koraszülött csecsemő jön világra évente, ehhez a számhoz jönnek még azok, akik veszélyeztetett körülmények között születnek, mert nem követte szakember a terhességet. Közel 40.000 terhesség nem részesül nőgyógyászi, szülészorvosi felügyeletben” - jelentette ki Gabriela Alexandrescu, emlékeztetve hallgatóságát, hogy Európa-szerte Romániában a legnagyobb a csecsemőhalandóság, kétszer akkora, mint az uniós átlag.

Az ügyvezető elnök szerint rengeteg elavult, hasznavehetetlenné vált orvosi felszerelés van még Romániában. Az általa képviselt szervezet becslései szerint még 300 teljesen felszerelt ágyat kellene beszerezni a veszélyeztetett újszülöttek ellátása érdekében. Jelenleg évente 1.400 csecsemő hal meg egyéves kora előtt, ezt a számot megfelelő felszereléssel és ellátással jelentősen lehetne csökkenteni - vélekedett Alexandrescu. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS