2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem kell felfüggeszteni tisztségéből a köztisztviselőt, ha fegyelmi eljárás folyik ellene

2018. március 27. 18:05, utolsó frissítés: 18:05

Alkotmányellenesnek ítélte Románia Alkotmánybírósága (CCR) a köztisztviselők jogállására vonatkozó, 1999/188-as törvénynek azt a kitételét, miszerint a köztisztviselőt fel kell függeszteni tisztségéből az ellene folyó fegyelmi kivizsgálás ideje alatt.


Az Alkotmánybíróság közleményben tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy megvizsgálta az 1999/188-as törvény 94-es cikkelyének első paragrafusát, amely előírja, hogy ha egy köztisztviselő ellen adminisztratív kivizsgálás folyik, és ha a fegyelmi kihágást elkövető köztisztviselő befolyásolhatja az adminisztratív kivizsgálást, akkor a fegyelmi bizottság indokolt javaslatára a kivizsgálás idejére felfüggeszthetik tisztségéből az illető köztisztviselőt.

A CCR egyhangúlag szavzata meg, hogy a szóban forgó kitétel alaptörvénybe ütközik, egyrészt amiatt, mert ugyanazon törvény egy másik cikkelye előírja, hogy az adminisztratív kivizsgálás alatt álló köztisztviselőt az intézmény vezetője kötelezően el kell hogy tiltsa a kivizsgálás tárgyát képező dokumentumokhoz való hozzáféréstől, ellehetetlenítve ezáltal, hogy beavatkozhasson a kivizsgálás menetébe.

Másrészt a jogszabály áthágja az Alkotmány első cikkelyének ötödik paragrafusát is, amely előírja, hogy a törvény szövegének egyértelműnek és pontosnak kell lennie.

A taláros testület szerint túlzott, megalapozatlan és objektivitást nélkülöző az az előírás, amely a fegyelmi kihágást elkövetett köztisztviselő munkaviszonyának felfüggesztését vonja maga után. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS