2024. április 25. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Benyújtottak egy törvénytervezetet, amely hivatalossá tenné az élettársi kapcsolatot

2018. március 28. 16:39, utolsó frissítés: 16:41

Az élettársi kapcsolatot szabályozó törvénytervezetet nyújtott be szerdán Oana Bîzgan független parlamenti képviselő.


A javaslat értelmében a polgármesteri hivatalokon lehetne bejegyeztetni az élettársi kapcsolatot, és az eljárás nem igényelne pluszköltséget azok számára, akik hivatalossá óhajtják tenni párkapcsolatukat.

Az indoklásban az áll, hogy a Románia Alkotmányából és a nemzetközi jogszabályokból következő polgári törvények alapján a közös megegyezésből együtt élő pároknak jogot kell biztosítani a közös anyagiak védelmére, egymás képviseletére (amennyiben az egyik fél elveszítené döntőképességét), öröklésre egyik fél halála esetén stb.

Az indoklás szerint nemcsak külföldön, hanem Romániában is egyre többen választják az együttélést házasságkötés nélkül, és ezt már nem lehet figyelmen kívül hagyni, hanem törvényben kell szabályozni. A 2011-es adatok szerint mintegy 800.000 személy él élettársi kapcsolatban, de jelenleg a számuk valószínűleg ennél is nagyobb - érvel a tervezet mellett a független képviselő.

Oana Bîzgan szerint diszkriminálja a házasság nélküli élettársi kapcsolatban lévő nőket és férfiakat az a tény, hogy bizonyos jogokat még mindig a házasság intézményéhez köt a törvény. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS