2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Várhatóan Oroszország is ki fog utasítani egy román diplomatát Moszkvából

2018. március 28. 18:32, utolsó frissítés: 18:32

Nem zárja ki, hogy az Oroszországi Föderáció válaszlépésként kiutasít egy román diplomatát, miután Románia - a Nagy-Britanniával való szolidarizálás jeleként - kiutasított egy orosz diplomatát, a Szergej Szkripal volt kém megmérgezése miatt, jelentette ki Teodor Meleşcanu külügyminiszter az Adevărul Live-nak adott interjújában.


Meleşcanu azt mondta, a Szkripal-ügy az első eset, hogy az Európai Unió területén vegyi fegyvert vetnek be. „Tisztázzuk, hogy az idegbénító mérgeket nem lehet drogériákban megvásárolni, nagyon kevés ország birtokol ilyen tartalékokat (...) Vannak arra utaló jelek, hogy nagy valószínűséggel az Oroszországi Föderáció volt a forrás” - mondta a külügyminiszter az interjúban.

Felidézte, hogy Románia csatlakozott azokhoz az országokhoz, amelyek egy orosz diplomata kiutasításával fejezték ki a Nagy-Britanniával való szolidaritásukat. Meleşcanu szerint ez „meglehetősen szelíd” intézkedés, ahhoz képest, hogy az USA 60 diplomatát,és Chişinău is három orosz diplomatát utasított ki.

„A gesztus jelzésértékű, és azért tettük, mert úgy éreztük, hogy nagyon egyértelmű üzenetet kell adni arról, hogy ilyet nem lehet tenni sem békeidőben, sem háborúban” - jelentette ki a külügyminiszter.

Azt is elmagyarázta, hogy a diplomáciában minden kiutasítás a kölcsönösség elvét követi, tehát várható, hogy az Oroszországi Föderáció is ki fog utasítani egy román diplomatát Moszkvából.

Meleşcanu hozzáfűzte, hogy szeretne „pragmatikus”, a nemzetközi jogrendet tiszteletben tartó kapcsolatot ápolni Oroszországgal. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS