2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A vádlottak nem jelentek meg a bányászjárás perének második tárgyalásán

2018. március 29. 11:05, utolsó frissítés: 11:06

A bányászjárás peréhez polgári félként csatlakozott mintegy száz személy jelent meg csütörtökön a bukaresti törvényszéken, a per második tárgyalásán. A vádlottak közül azonban senki nem volt jelen.

Az 1989. December 21. Egyesület elnöke úgy nyilatkozott, Ion Iliescu arroganciáról tesz tanúbizonyságot azzal, hogy nem jelenik meg a tárgyalásokon. Teodor Mărieş ugyanakkor kifejtette, a per előkészítő szakaszát mielőbb le kell zárni, hogy elkezdődhessen az érdemi tárgyalás.

A Bányászjárás Áldozatainak Egyesületét vezető Viorel Ene kifejtette, ügyvédeik kérték a bíróktól, hogy rendeljenek el vagyonzárat az ügy vádlottjai ellen.

„Azt akarjuk, hogy vonják felelősségre a bűnösöket, az áldozatok pedig kapjanak kártérítést. Míg a forradalmárok jogait törvényben szabályozzák, a bányászjárás áldozatai egyetlen lej kártérítést sem kaptak, nem segíti, nem támogatja őket senki. Ez a mi háborúnk, amelyet immáron 28 éve vívunk a rendszerrel” - nyilatkozta Ene.

A katonai ügyészség emberiesség elleni bűncselekmények miatt 2017. június 13-án vádat emelt Ion Iliescu volt államfő, Petre Roman volt miniszterelnök, Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettes, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egykori vezetője, Virgil Măgureanu, valamint Mugurel Cristian Florescu volt főügyészhelyettes, a Katonai Ügyészségek Igazgatóságának egykori vezetője és számos társuk ellen.

Az ügyészek szerint 1990. június 11-én és 12-én az állami hatóságok erőszakos támadást szerveztek meg a bukaresti Egyetem téren békésen tüntető tömeg ellen, bevonva ebbe a Belügyminisztérium, a védelmi minisztérium, a SRI erőit, illetve több mint 10.000 bányászt és az ország különböző pontjairól érkezett más munkásokat.

Az 1990. június 13-án végrehajtott támadásban négy személy életét vesztette, 1.388-an megsérültek, 1250 személyt pedig megfosztottak alapvető szabadságjogától. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS