2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Összegyűlt az 1 millió aláírás a Minority SafePacknek

2018. március 29. 12:00, utolsó frissítés: 15:59

Összegyűlt az Európai Állampolgári Kezdeményezéshez szükséges egy millió allláírás. A hírről a Kolozsvári Rádió számolt be először, majd Vincze Lóránt, a FUEN elnöke is megerősítette a Facebook-oldalán egy képpel.Az 1 millió aláírás minimum 7 országból kellett összegyűljön, oly módon, hogy minden ország teljesít egy számára meghatározott minimális küszöböt. A FUEN bejelentette néhány napja, hogy 9 országban, vagyis Romániában, Magyarországon, Szlovákiában, Bulgáriában, Spanyolországban, Dániában, Horvátországban, Lettországban és Litvániában már átlépték a határt. Az aláírásgyűjtést április 3-ig folytatják, ezen túl is fontos aláírni, hiszen lehetnek érvénytelen aláírások is. (hírszerk)

Vincze Lóránd korábban így foglalta össze a kezdeményezést: „Arra kérjük az EU-t, hogy javítsa a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmét, és erősítse az Unió kulturális és nyelvi sokszínűségét" - áll a polgári kezdeményezés ismertetőjében. A fő célkitűzések között ezeket fogalmazzák meg: "Arra kérjük az EU-t, hogy fogadjon el jogi aktusokat a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmének javítása, valamint az Unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítése céljából. A jogi aktusoknak a regionális és kisebbségi nyelvek, az oktatás és a kultúra, a regionális politika, a részvétel, az egyenlőség, az audiovizuális és egyéb médiatartalom, illetve a regionális (állami) támogatás terén kellene magukba foglalniuk szakpolitikai intézkedéseket.”

Kelemen Hunor: még nem dőlhetünk hátra

„Összegyűjtöttük az egy millió aláírást! De most még nem dőlhetünk hátra, biztosra kell mennünk! Ezért a munka folytatódik, április 3-ig le sem állunk! Az elsők között voltunk, akik az európai polgári kezdeményezés lehetőségével éltünk közel tíz éve, a lisszaboni szerződés bevezetését követően” nyilatkozta Kelemen Hunor.

„Hosszú, nehéz, de főként tartalmas és tanulságos időszakot tudhatunk magunk mögött. A Minority SafePack - Európai védelmet jogainknak kezdeményezéssel elvittük a magyar ügyet és az őshonos kisebbségek ügyét Európába, és beérni látszik az RMDSZ által koordinált európai kampány is” mondta az RMDSZ elnöke.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS