2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismét az alkotmánybírósághoz fordult a PNL és az USR az igazságügyi törvények módosítása miatt

2018. március 29. 15:28, utolsó frissítés: 16:28

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) másodszor is megtámadta az alkotmánybíróságon az igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló törvénycsomag három jogszabályát - jelentette be csütörtökön Gabriel Andronache liberális képviselő.

„Ismét alkotmányossági kifogást emeltünk az igazságügyi törvények ellen, mert nyilvánvaló, hogy mindannak, amit a parlamenti többséget alkotó Szociáldemokrata Párt, Liberálisok és Demokraták Szövetsége és az RMDSZ tett az újratárgyalási eljárás során, semmi köze nincs ahhoz, ami a három alkotmánybírósági határozatban szerepel” - nyilatkozta Andronache.

A képviselő hozzátette, a PNL és az USR szerint az ügyészek és bírák jogállását szabályozó, 303-as törvény 22 ponton, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) működését szabályozó, 317-es törvény kilenc ponton, az igazságszolgáltatás megszervezéséről rendelkező, 304-es jogszabály pedig hat ponton sérti az alaptörvényt.

Ez a második alkalom, amikor a PNL és az USR az alkotmánybírósághoz fordul az igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló törvénycsomag kapcsán. Első alkalommal mindhárom törvényt részben alkotmányellenesnek ítélte a taláros testület, így azok visszakerültek a parlamentbe.

A parlamenti különbizottság átfogalmazta a kifogásolt cikkelyeket, majd a jogszabályok módosított változatát múlt héten a képviselőház, hétfőn pedig a szenátus is elfogadta. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS