2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Aláírásgyűjtésbe kezd az USR

2018. március 29. 15:32, utolsó frissítés: 15:32

Aláírásgyűjtésbe kezdett csütörtökön a Büntetőügyesek nélküli közéletet polgári kezdeményezést elindító csoport - jelentette be a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke. Dan Barna szerint a cél alkotmányba foglalni, hogy bűnvádi perben jogerősen elítélt személyek ne tölthessenek be köztisztséget.


„Ez egy polgári kezdeményezés, amelyet az USR indított a Romániai Németek Demokratikus Fórumával és a Rezitenţa egyesülettel együtt.

A kezdeményezés megjelent a Hivatalos Közlönyben, és szombattól hat hónap áll az állampolgárok rendelkezésére, hogy aláírásukat adják hozzá.

Azt szeretnénk, hogy ne ismétlődhessen meg mindaz, ami az elmúlt egy évben lejátszódott, amikor Liviu Dragnea és néhány hozzá közel álló személy miatt a legfontosabb téma folyamatosan az igazságszolgáltatás volt' - mondta Barna.

Kijelentette: „megengedhetetlen”, hogy egy európai országban személyes érdekek miatt másfél évig 'az igazságügyi törvények elleni támadás' legyen a fő téma. Erre az jelentené a megoldást - állítja -, ha az alkotmány megtiltaná, hogy bűnvádi perben elítélt személyek köztisztségeket töltsenek be.

Ennek érdekében a következő bekezdéssel egészítenék ki az alkotmány 37. cikkét: „Nem választhatók meg a helyi közigazgatásba, képviselőházba, szenátusba és államelnöki tisztségbe olyan állampolgárok, akiket szándékosan elkövetett bűncselekmények miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek, amíg valamilyen ok miatt az ítélet hatásai megszűnnek”.

A kezdeményezők célja 500.000 támogató aláírás összegyűjtése. Azért, hogy ne legyenek érvénytelen listák, az ívekre csak egyazon településen élő személyeket írnak fel, és a lajstromokat utólag láttamoztatják a polgármesteri hivatalokkal. Az USR elnöke bízik abban, hogy hat hónap alatt összegyűl a félmillió támogató aláírás, de azt szeretné, ha ez a szám meghaladná az egymilliót.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a kezdeményezés hozzájárulhat a politikai élet megtisztításához.

'Éppen elegen vannak azok, akik a politikai élet megtisztulását szeretnék, akiknek elegük van abból, hogy elítélteket lássanak az ország élén' - jelentette ki Barna.

Eugen Vasiliu
, a Társadalmi Párbeszéd Csoport (GDS) képviselője úgy nyilatkozott, hogy ez a kezdeményezés 'szükséges és szégyenletes'.

„Szükséges, mert elfogadhatatlan, hogy priusszal nem vesznek fel portásnak a képviselőházba, de semmiféle papírt nem kell felmutatnod ahhoz, hogy a képviselőház elnöke legyél. Szégyenletes azért, mert egyáltalán szükség van ilyenre” - mondta a kezdeményezők közé tartozó Vasiliu. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS