2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A SRI és a legfőbb ügyészség közötti protokollum a lehallgatásokról is rendelkezik

2018. március 31. 09:57, utolsó frissítés: 09:57

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a legfőbb ügyészség közötti protokollum a nemzetbiztonsági témában készített lehallgatások, videófelvételek, megfigyelések és háttérnyomozati anyagok felhasználásáról is rendelkezik.


A protokollum szerint a vonatkozó engedély igénylését, kiadását, meghosszabbítását vagy megszüntetését törvény szabályozza. Ha felmerül az eredeti megfigyelési módszer megváltoztatásának igénye, erre - a SRI írásosos és indokolt javaslatára - a főügyész adhat engedélyt.

A protokollum értelmében, rendkívüli esetekben, a két intézmény vetetőjének vagy ezek helyetteseinek szóbeli engedélyével az információcsere más ügyekre is kiterjedhet, a vonatkozó dokumentumokat legtöbb 24 órán belül mindkét intézménybe be kell terjeszteni jóváhagyásra.

Az ügyészség kérheti a SRI-től, hogy ellenőrizze a lehallgatandó telefon birtokosának személyazonosságát, a telefon állapotát, a lehallgatáshoz szükséges műszaki körülmények meglétét.

A SRI gondoskodik a lehallgatott adatok rögzítéséről és a vidéki ügyészségekhez történő eljuttatásáról.

Ugyancsak a szolgálat feladata átiratot készíteni a lehallgatott beszélgetések releváns részeiről, illetve utólag, az ügyész írásos kérésére, biztosítania kell más részletek átiratát is.

A protokollum a SRI és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) közötti, lehallgatásokkal kapcsolatos együttműködésről is rendelkezik.

Az egyik cikkely szerint a SRI biztosítja a műszaki támogatást, hogy a DNA elláthassa feladatát.

"A műszaki segítség abban áll, hogy biztosítják a jel eljuttatását a lehallgató központoktól a DNA helyiségibe. A jel vételét és az információ átírását a DNA végzi. (...) A berendezéseket a szolgálat tartja karban" - áll a protokollumban.

Külön fejezet foglakozik az audiovizuális megfigyeléssel is.

Az audiovizuális megfigyelés kizárólag a SRI összekötőtisztjén keresztül végezhető, a bíróság vagy az ügyész írásbeli felhatalmazásával.

Ezt a tevékenységet külön erre a célra kiképzett csoport hajtja végre, a SRI igazgatójának engedélyével, kizárólag a nemzetbiztonságot fenyegető cselekedetek, terrortámadások és egyéb súlyos bűncselekmények esetében. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS