2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Toader a SRI és a legfőbb ügyészség közötti protokollumról: az igazságnak felszínre kell kerülnie

2018. március 31. 10:19, utolsó frissítés: 10:19

Méltányolja Tudorel Toader igazságügyi miniszter a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a legfőbb ügyészség közötti együttműködési megállapodás titkosságának feloldását.

Ezzel kapcsolatos rövid Facebook-bejegyzésében a tárcavezető azt írja, "az igazságnak felszínre kell kerülnie", ezért méltányolja, hogy nyilvánosságra hozták a protokollumot, és várja a titkosítás feloldásának folytatását.

A SRI pénteken közzétette honlapján a legfőbb ügyészséggel kötött együttműködési megállapodást. A protokollumot, amely 2009. február 4-én köttetett, az akkor tisztségben levő főügyészhelyettes, Tiberiu Niţu, illetve a SRI igazgatójának helyettese, Florian Coldea írta alá, de a két intézmény akkori vezetői, Laura Codruţa Kövesi és George Maior is láttamozták.

A protokollum alapjául az alkotmány, a büntetőeljárási törvénykönyv, bizonyos törvények, sürgősségi rendeletek és kormányhatározatok, illetve a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) határozatai álltak - derül ki a dokumentumból.

A megállapodás értelmében "a felek közös operatív csoportokat hoznak létre, amelyek akcióterv alapján, a felek jogkörének megfelelően járnak el" a nemzetbiztonságot fenyegető cselekedetek, a terrortámadások és egyéb súlyos bűncselekmények megelőzését szolgáló információk hasznosításában. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS