2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu: a protokollumból nem derül ki, hogy a SRI a CSAT határozatai nyomán avatkozott be a DNA tevékenységébe

2018. március 31. 10:54, utolsó frissítés: 10:54

Traian Băsescu szerint a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a legfőbb ügyészség közötti, pénteken nyilvánosságra hozott protokollumból nem derül ki, hogy SRI a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak (CSAT) az ő elnöki mandátuma alatt született határozatai nyomán avatkozott volna be az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) tevékenységébe. Erről egy pénteki Facebook-bejegyzésben ír a Népi Mozgalom Párt (PMP) vezetője.

A volt államfő megállapítja, hogy a protokollum 18 oldalából kettő az együttműködés alapjául szolgáló törvényeket és határozatokat sorolja fel. A határozatok közül öt olyan van, amelyet az ő elnöksége alatt hozott a CSAT - állítja. Ezek közül négy a terrorizmusra és terrorizmus elleni harcra vonatkozik, ami a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség és a legfőbb ügyészség hatásköre, egy pedig a korrupció, a csalás és a pénzmosás elleni harcról szól.

"Szó sincs arról, hogy a SRI a CSAT döntése nyomán avatkozott volna be a DNA tevékenységébe. S akkor mi a fene lesz a propagandisták szörnyű hazugságaival, akik évek óta azt szajkózzák, hogy a SRI a CSAT határozatai alapján avatkozott be a DNA ügyeibe, s a testület egyetlen tagja, aki ezekről döntött, természetesen Băsescu volt" - írja Facebook-bejegyzésében a volt államfő.

A SRI pénteken tette közzé honlapján az ügyészségekkel kötött együttműködési protokollumot. A megállapodást, amely 2009. február 4-én köttetett, az akkor tisztségben levő főügyészhelyettes, Tiberiu Niţu, illetve a SRI igazgatójának helyettese, Florian Coldea írta alá, de a két intézmény akkori vezetői, Laura Codruţa Kövesi és George Maior is láttamozták.

A protokollum alapjául az alkotmány, a büntetőeljárási törvénykönyv, bizonyos törvények, sürgősségi rendeletek és kormányhatározatok, illetve a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) határozatai álltak - derül ki a dokumentumból. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS