2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Iohannis a NATO romániai napja alkalmából: A NATO-tagság jelenti a garanciát Románia biztonságára

2018. április 01. 14:15, utolsó frissítés: 14:15

A NATO-tagság jelenti a garanciát Románia biztonságára - hangsúlyozza Klaus Iohannis államfő a NATO romániai napja alkalmából kiadott üzenetében.


Ebben az elnök rámutat: a Romániában április első vasárnapján ünnepelt NATO-nap különleges alkalom az ország számára, és kettős jelentősége van.

"Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének megalapítását szentesítő Washingtoni Szerződés 1949. április 4-i aláírásának 69. évfordulóját és az országnak a legerősebb politikai-katonai szövetséghez való csatlakozása 14. évfordulóját ünnepeljük. (...) Románia akkor hivatalosan is teljes jogú tagjává vált a nemzetek azon családjának, amely a szabadság, a demokrácia és a jogállam értékei, valamint a közös biztonsági és védelmi érdekek alapján igazgatja jelenét és építi jövőjét" - mondta Iohannis.

Az évek során a NATO bebizonyította, hogy képes a fejlődésre és a biztonsági környezethez való alkalmazkodásra, ami alapvető fontossággal bír a folyamatosan változó, súlyos fenyegetések közepette - hangsúlyozza az elnök.

Üzenetében az államfő emlékeztet a NATO-tagországok 2016-os, varsói csúcstalálkozójára, amelyen a védelmi és elrettentő képességek növeléséről döntöttek, és intézkedéseket hoztak a NATO keleti szárnyának megerősítésére az előretolt rotációs jelenlét révén.

"Létrehoztuk Craiován a délkeleti többnemzetiségű dandárt, amely a tavalyi nemzetközi hadgyakorlatokon bebizonyította hatékonyságát, ugyanakkor román katonákat küldtünk a Lengyelországba telepített, az Amerikai Egyesült Államok által vezetett zászlóaljba" - emelte ki Iohannis, hozzátéve, Románia fontos stabilitási tényezővé vált a térségben.

Az államfő ugyanakkor ismét hangoztatta, hogy az ország továbbra is betartja vállalását, és védelmi kiadásokra fordítja a nemzeti össztermék 2 százalékát.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS