2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarországi választások: személyesen ajánlott leadni a levélszavazatokat, hogy időben célba érjenek

2018. április 03. 17:06, utolsó frissítés: 17:20

A magyarországi országgyűlési választásokkal, az erre vonatkozó adminisztratív ügyintézéssel kapcsolatosan tartott kedden sajtótájékoztatót Horváth Anna, az RMDSZ ügyvezető alelnöke és Lészai Orsolya, az Eurotrans Alapítvány igazgatója, akik elmondták, egyre több magyar állampolgársággal is rendelkező személy jelezte, hogy még mindig nem kapta kézhez a levélszavazatot tartalmazó borítékot. Horváth Anna szerint ennek az egyik oka, hogy sokan a magyar főkonzulátusra kérték levélszavazatukat, de időközben megfeledkeztek erről. Az ügyvezető alelnök arról is tájékoztatott, hogy eddig 4 ezer levélszavazat érkezett a kolozsvári főkonzulátusra.A szavazatok sikeres célba juttatása érdekében célszerűbb ezeket a Szentegyház utca 2. szám alatt lévő Eurotrans Alapítvány székhelyén, valamint Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusán leadni. Mindkét helyen meghosszabbított ügyintézéssel várják a magyar állampolgársággal rendelkező szavazókat, a konzulátus hétköznapokon reggel 6 órától este 10-ig tart nyitva, pénteken éjfélig. Az Eurotrans Alapítvány székhelyén péntektől szombatig reggel 10 és este 8 között várják a levélszavazatokat, vasárnap, április 8-án, a választások napján pedig mindegyik helyszínen este 7 óráig.

Lészai Orsolya, az Eurotrans Alapítvány igazgatója elmondta, gyakran előfordulnak hibák a nyilatkozat kitöltése során, ezért fontos a levélben való szavazás alkalmával az erre vonatkozó azonosító nyilatkozatot a lakcímkártyán szereplő adatok szerint kitölteni. Ha valaki a személyi azonosító számot már beírta, akkor már nem szükséges a honosítási számot is megadnia. Lényeges, hogy pontosan kövessék a borítékban szereplő utasításokat. A levélszavazatokkal és azok leadásával kapcsolatban az RMDSZ megyei szervezeteinél, Magyarország főkonzulátusain, valamint az Eurotrans Alapítvány székhelyén is lehet tájékoztatást kérni, utóbbi esetében a 0800 444 666-os telefonszámon.

A levélszavazatok személyes leadása azért is fontos, mert ezek postai úton történő kézbesítése megkésett, így nem garantált, hogy a választások lezárásának határidejéig visszajutnak Magyarországra. A szavazás napján, április 8-án már nem vehető át a szavazólapot is tartalmazó levélcsomag. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS