2021. január 27. szerdaAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Törvénytervezet: otthon is leülhetnék a büntetésük nagy részét azok, akiket legtöbb öt év börtönre ítéltek

2018. április 04. 09:31, utolsó frissítés: 11:15

Lakóhelyükön tölthetnék le börtönbüntetésük nagy részét a legtöbb öt év szabadságvesztésre ítélt személyek, beleértve azokat is, akiket korrupciós bűncselekmények miatt küldtek bíróság elé - többek között erről rendelkezik az a törvényjavaslat, amelyet kedden tárgyalt a képviselőház jogi bizottsága, írja az Agerpres hírügynökség


A PNL és az RMDSZ által benyújtott indítványt, a PSD módosító javaslataival egészítették ki, amely ellen a liberálisok tiltakoztak, hangsúlyozva, hogy a módosító javaslatok alapjaiban változtatják meg tervezetüket.

A jogi szakbizottság által tárgyalt tervezet az alábbi megoldásokat javasolja a börtönben letöltendő szabadságvesztés alternatívájaként:

Az elítéltek büntetésük nagy részét lakóhelyükön töltik le - ez esetben a felügyeletet elektronikus karkötővel biztosítják.

Büntetésüket csak hétvégén, szombaton és vasárnap töltik, külön erre a célra létesített központokban, nyitott rendszerű büntetés-végrehajtási intézményekben vagy abban a börtönben, amelyikben előzőleg leülték büntetésük egyötödét; úgynevezett vegyes rendszerben töltik büntetésüket, azaz hét közben közmunkát vállalnak, hétvégén pedig az erre a célra létesített központokban ülnek. 

Mindegyik alehetőség kizárólag a legtöbb öt év szabadságvesztésre ítéltek esetében alkalmazható, miután büntetésük egyötödét letöltötték valamely büntetés-végrehajtási intézetben.

Az erőszakos bűncselekmények miatt elítéltekre, illetve azokra, akik a börtönbüntetés alatt valamilyen fegyelmi kihágást követtek el, nem vonatkozna a rendelkezés.

Az indítvány eredetileg azt is előírta, hogy a hivatali vagy korrupciós bűncselekményeket elkövetők, illetve a visszaesők esetében nem alkalmazhatók ezen alternatívák, de ezt a kitételt törölték a bizottságban.

Arról is döntöttek, hogy a legtöbb egy év szabadságvesztésre ítéltek házi őrizetben tölthetik le büntetésüket, kivéve azokat, akik erőszakos bűncselekményeket követtek el.

Az RMDSZ módosító javaslata értelmében ugyanakkor minden megírt tudományos munka vagy szabadalmaztatott találmány húsz nappal rövidítené le a szabadságvesztést.

A szakbizottság kedden elhalasztotta a tervezetről szóló szavazást. A módosításokról a képviselőház dönt első kamaraként. (Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS