2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Módosul az egészségügyi törvény: több pénz juthat a sürgősségi kórházaknak

2018. április 04. 19:51, utolsó frissítés: 19:51

A ma megszavazott törvénymódosítás értelmében több költségtételt számolhatnak el a megyeszékhelyeken működő sürgősségi kórházaknak, de a tervezet lehetővé teszi a minisztériumi finanszírozást azon kórházak esetében is, amelyek nem megyeszékhelyeken működnek, de sürgősségi eseteket látnak el. A jogszabálytervezet világosan rendelkezik arról is, hogy a továbbiakban az Orvosi Kollégiumok feladata lesz a megye aktív orvosainak nyilvántartása.

Az RMDSZ képviselőházi frakciója megszavazta ezt a törvénytervezetet, hiszen az egészségügyi rendszer több hiányosságára is megoldást nyújt – tájékoztatott Vass Levente RMDSZ-es képviselő a plénumi szavazást követően. A Szövetség Maros megyei képviselője a szakbizottsági munkálatok során módosító javaslatokat nyújtott be és fogadtatott el. „A nem megyeszékhelyeken működő, sürgősségi eseteket ellátó kórházak fontos szerepet töltenek be a megyeszékhelytől távolabb lakó betegek kezelésében, és a megfelelő finanszírozásuk egy jobban működő egészségügyi rendszer érdekében elengedhetetlen. Ugyancsak a rendszer jobb működését hivatott biztosítani az a rendelkezés is, amely szerint a 65 éves nyugdíjkorhatárt elért orvosok tovább folytathatják tevékenységüket 67 éves korig, amennyiben igényt tartanak erre. Ez nem egy kötelező érvényű rendelkezés, és a két év folyamán bármikor kezdeményezheti az illető orvos a nyugdíjba vonulását” – mutatott rá az RMDSZ-es politikus.

A Szövetség törvényhozója ugyanakkor kiemelte, hogy a ma megszavazott törvény értelmében az Orvosi Kollégium feladata lesz pontosan és gyorsan feltérképezni, hogy Romániában hány aktív szakorvos van, hol dolgoznak, és melyek azok a települések, ahol azonnali beavatkozásra lenne szükség a hiány pótlásának érdekében. „Csak akkor lehet megoldani ezeket a hiányosságokat, ha pontosan látjuk, hogy hol vannak gondok és az elkövetkezendő években milyen ütemben fognak súlyosbodni” – összegzett Vass Levente. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS