2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az állambiztonsági szerveknek jelentett Ioan Aurel Pop

2018. április 12. 11:51, utolsó frissítés: 11:58

Kétszáz olyan nevet hozott nyilvánosságra Mădălin Hodor kutató, akik a 80-as években együttműködtek az Állambiztonsági Hivatallal (DSS), az UM 0225 egységben, és az volt a dolguk, hogy az országból kitelepültekről jelentsenek.


Néhány név közismert Romániában, például a Babeș-Bolyai Tudományegyetem volt rektora, a Román Akadémia új elnöke, Ioan Aurel Pop is köztük van, de ugyanígy Cornel Nistorescu újságíró és Dorel Abraham szociológus is.

1985 februárjában Aristotel Stamatoiu, a Külföldi Információs Központ altábornoka adott ki egy parancsot, amelyben azt kérte minden alárendelt egységtől, hogy aktualizálják a forrásaikra vonatkozó adatokat, és ezeket továbbítsák. Ezeket az adatokat hozta most nyilvánosságra Hodor a Revista 22 oldalán, több archív anyagot mellékelve.

Az UM 0225 egység a romániai emigránsok követésével foglalkozott, egy táblázatban foglalták össze azon ügynökök nevét, akik jelentéseket írtak a kivándorlókról. A most nyilvánosságra hozott 200 név között vannak történészek: Ioan Aurel Pop, Dan Berindei, Ioan Chiper, Radu Constantinescu, szociológusok: Dorel Abraham, Ștefan Costea, újságírók: Cornel Nistorescu, Adrian Vasilescu, Mihai Pelin, bölcsészek: Ștefan Cazimir, Ion Coja, Ion Deaconescu, orvosok: Petre Ciobani, Constantin Gorgos, és mások is. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS