2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A DNA-ügyész szerint nem kapott politikai menedékstátuszt Udrea

2018. április 13. 14:58, utolsó frissítés: 14:58

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség egyik ügyésze azt mondja,hogy az Elena Udrea ügyévdje által benyújtott iratokból nem derül ki, hogy a volt politikus politikai menedékjogot kapott volna Costa Ricában.


Az ügyész azt állítja, az iratokban csak annyi szerepel, hogy a volt turisztikai miniszter kért politikai menedékjogot. Tovább az van benne, hogy ideiglenesen jóváhagyták Udrea ottani tartózkodási engedélyét.

A volt miniszter ügyvédje, Veronel Rădulescu ezzel szemben azt állítja, védence olyan igazolvánnyal rendelkezik, amely szerint egy évig menekültstátusza van.

"Március 21-én kapta meg ezt a státuszt, amely védelmet biztosít számára az esetleges kiadatási kérelmekkel szemben. (...) Az igazolvánnyal együtt megkapta a menekült státuszt is. Igaz, egyelőre csak egy évre. Közben további ellenőrzéseket végeznek" - fogalmazott az ügyvéd, hozzátéve, hogy egy év múlva "állandóvá" válik ez a státusz, mert "ez az eljárás".

Az ügyvéd átnyújtotta az iratokat a bíráknak, egy igényléssel együtt, amelyben a volt miniszter kéri, hogy az utolsó szó jogán mondhasson beszédet távkonferencia keretében vagy a bírói megkeresés eljárásával. Ezt a bíróság elutasította

Rădulescu azt mondta, tudomása szerint 1989 óta nem volt példa arra, hogy egy európai uniós vagy NATO-tagország állampolgára politikai menedékjogot kapjon más országban.

A Bute-gála-ügyben alapfokon hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Elena Udreát a legfelsőbb bíróság vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés miatt. A volt miniszter fellebbezett, hamarosan jogerős ítélet születik az ügyben. A per előző tárgyalásán a Costa Ricában tartózkodó Udrea arra hivatkozva kért halasztást ügyvédein keresztül, hogy várandós, és orvosai teljes nyugalmat rendeltek el neki. (digi24/agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS