2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tiltakozik „a MOGYE megszüntetési kísérlete” ellen Vass Levente

2018. április 14. 19:20, utolsó frissítés: 19:51

Állásfoglalást tett közzé Vass Levente parlamenti képviselő, a Marosvásárhelyi RMDSZ elnöke MOGYE-ügyben. A MOGYE és a Petru Maior Egyetem egyesítéséről már hónapok óta tárgyalnak az intézmények vezetői.

"A marosvásárhelyi RMDSZ elnökeként, a MOGYE valamikori diákjaként és oktatójaként, valamint Maros megyei képviselői minőségemben is tiltakozom, tiltakozunk a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem megszüntetésének kísérlete ellen" - írja Vass Levente. Úgy véli, hogy a marosvásárhelyi és romániai magyarság egyik legerősebb egyetemét próbálják az összevonás révén megszüntetni.

"Tudatában vagyunk a Petru Maior Egyetem anyagi helyzetének kilátástalanságának, és erőnk szerint támogatni is fogjuk annak valamilyen más formában való megoldását, ha erre felkérést kapunk. Ez a sajnálatos helyzetük azonban nem hatalmazhat fel senkit arra, hogy a több mint 70 éves Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet eszközként használják és a marosvásárhelyi magyarság számára reprezentatív intézményt megszüntessék" - szögezi le a képviselő állásfoglalásában.

Azt is hozzáteszi: "Messzemenően elhatárolódunk attól a magatartásuktól is, hogy az érvényben levő oktatási törvényi rendelkezéseket nem tartják be, hiszen a MOGYE multikulturális jellegére és a magyar főtanszékek megalakítására vonatkozó törvényi előírást több mint hét éve figyelmen kívül hagyják. Úgy gondoljuk, hogy a két egyetem összevonását szakmai érvekkel magyarázni próbáló okfejtésnek ilyen körülmények között nincs helye, és elhatárolódunk a MOGYE Szenátusának minden ezt támogató döntésétől.
A MOGYE oktatói közösségét és diákjait támogatásunkról biztosítjuk."

Szabó Béla, a MOGYE volt rektorhelyettese pénteken úgy nyilatkozott a Háromszék napilapnak, hogy már a jövő héten egybeolvadhat a Petru Maior Egyetem és a MOGYE. Az orvos-professzor közlése szerint a két felsőoktatási intézmény vezetője már hónapok óta tárgyal a fúzióról, és most már minden elő van készítve a szerződés aláírásához.

A Petru Maior Egyetem egy évvel ezelőtt tett fúziós ajánlatot a MOGYÉ-nek. Ezt követően megalakult egy bizottság, melyben a magyar tagozatot mindössze ketten képviselhették. Április 9-én már egy készen kidolgozott technikai elemzést kapott kézhez a bizottság, még a jegyzőkönyvet is előre megírták – nyilatkozta Szabó. Szerdán volt a testület utolsó ülése, ezen a két magyar bizottsági tag már nem vett részt.

Még tavaly a MOGYE magyar oktatói néhány mondatos állásfoglalásukban adtak hangot aggályaiknak az egyesülés kapcsán, és azt hangsúlyozták, hogy az nem szolgálja az orvosi egyetem érdekét, és annál is kevésbé a magyar tagozatét. Elsősorban az etnikai arányok teljes eltolódásától tartanak: a két intézmény egyesítésével 15% alá csökkenne a magyar tanárok aránya. (hírszerk./háromszék)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS