2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iliescu bement az ügyészségre, hogy elmondják neki, büntetőeljárás indult ellene

2018. április 17. 11:39, utolsó frissítés: 18:07

Upadate: Ion Iliescu katonai intézkedésekhez járult hozzá, amelyek közül némelyek egyértelműen a diverziókeltést szolgálták - közölte kedden a legfőbb ügyészség, amely ugyanakkor arról is tájékoztatott, hogy kiterjesztette az emberiesség elleni bűncselekmények miatt folyó kivizsgálást Iliescu ellen az 1989. december 27-e és 31-e közötti időszakra - írja az Agerpres.

Az ügyészek leszögezik, hogy a politikai-katonai szervezetként működő Nemzeti Megmentési Front Tanácsának vezetőjeként Ion Iliescu megakadályozhatta volna a katonai diverziókeltést, de ezt nem tette meg. A terrorizmustól való általános félelem oda vezetett, hogy különböző katonai és civil alakulat egymás ellen támadtak, tüzet nyitottak egymásra és az eseményeken kívülálló személyekre - olvasható a legfőbb ügyészség által közzétett dokumentumban.(agerpres)Ion Iliescu kedd reggel jelentkezett a legfőbb ügyészségen, majd mintegy másfél órás ott-tartózkodás után elhagyta annak székházát anélkül, hogy nyilatkozott volna a sajtónak, számolt be a hírről az Agerpres hírügynökség.

Iliescut azért idézték be, hogy tudomására hozzák: büntetőjogi eljárás indult ellene a „Forradalom-ügyiratban”, amelynek kapcsán emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel gyanúsítják.Klaus Johannis köztársasági elnök pénteken adott szabad utat a volt államelnök, Petre Roman egykori miniszterelnök és a Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettes elleni bűnvádi eljárás elindításának. Mindhárom egykori politikus esetében emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt indítanak eljárást az 1989-es forradalom ügyében.

A bűnvádi eljárás megindítását Augustin Lazăr legfőbb ügyész kérte az államfőtől.

A legfelsőbb bíróság 2016-ban hagyta jóvá az 1989-es forradalom aktáinak újranyitását, amit Bogdan Licu akkori ideiglenes legfőbb ügyész rendelt el, arra hivatkozva, hogy a katonai ügyészség 2015-ben megalapozatlan döntést hozott, amikor lezárta a nyomozást. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS