2021. aug. 3. keddHermina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Huszonnégy új villamossal, kivilágított gyalogátjárókkal, és hangjelzéssel ellátott jelzőlámpákkal is könnyebbé teszik a kolozsvári közlekedést

2018. április 18. 17:54, utolsó frissítés: 17:54

Huszonnégy új villamos és 50 trolibusz beszerzését hagyta jóvá a Kolozsvári Városi Tanács szerdai, április 18-i ülésén. A határozat révén elfogadták a Műszaki Egyetem által elkészített tanulmányt, amely a közlekedési eszközök felújításának célszerűségét vizsgálta.


A villamosok a 100,101, 102 és 102L vonalakon, a trolibuszok az 5-ös, 6-os, 7-es és 25-ös vonalakon fognak közlekedni.
Kolozsvár-szerte az autóbuszok 47, a trolibuszok 7 és a villamosok 4 vonalon közlekednek. Az utasszállítás 65%-át az autóbuszok, 23%-át a trolik, és 12%-át a villamosok révén bonyolítja le a közszállítási vállalat.

„A régi, leharcolt közlekedési eszközöket fokozatosan modern, kényelmes trolikra, buszokra és villamosokra cseréli le az önkormányzat. A légszennyezés visszaszorítása érdekében elektromos buszokat is beszerez a közeljövőben, és folytatja a bicikliút-hálózat kialakítását.

Arra biztatok minden kolozsvári lakost, hogy lehetőség szerint válassza a tömegközlekedést, hagyja otthon autóját. Ezzel nemcsak az üzemanyagon spórol, hanem a közlekedési dugók kialakulása is elkerülhető” - mondta Oláh Emese, az RMDSZ kolozsvári alpolgármestere.

Kivilágítást kapnak a villanyrendőr nélküli gyalogátkelőhelyek

LED-es kivilágítással látja el az önkormányzat azokat a gyalogátkelőhelyeket, amelyek nem rendelkeznek villanyrendőrrel.

A közlekedés biztonságossá tétele érdekében a Hold (Lunii) utcában a Golden Tulip szálloda melletti, illetve az Eugen Ionesco utca bejáratánál levő gyalogátkelő kap kivilágítást.

A Penea és a Kalányos (Primăverii) utca, a Mező (Câmpului) utca  - a Kaufland előtti gyalogátkelő biztonságát is növelik. Továbbá a 1918 december 1. sugárúton a fémhíd környékén, a Kert (L. Pasteur) és a Szőlő (Viilor) utca kereszteződésénél, a Beta buszállomáshoz közeli híd melletti, a Béla király (Dâmboviţei) és a Kakasi István (Tribun Vlăduţiu) utcák kereszteződésénél, a Tordai útnak a Békási (Bună Ziua) út alatti részén, a Györgyfalvi út (C-tin Brâncuşi) és a Kisfaludy (A. Sever) utca kereszteződése környékén, a Bucium utca végmegállójánál, a Kalányos (Primăverii) utca Sirena nevű megállójában, a Borháncsi utca (Liviu Rebreanu) és a Fehérvölgy (Albac) utca, a Hermes piac melletti, a Jászay (Mamaia) utca Erzsébet híd előtti, az Etelközi út (Fântânele) és a Szilágyi Sándor (Petuniei) utca, a Bessenyei (Mirăslău) utcában a Profi előtti, illetve a Bucegi utcában a 4., 9. és 12. számnál levő gyalogátkelőhelyek is kapnak LED-technológiás kivilágítást.  

„A gyalogátkelőhelyek biztonságossá tételének ez lesz az első szakasza, amely 564 ezer lejbe kerül.

A projektet folytatjuk, hiszen a kivilágítatlan átkelőhelyek veszélyt jelentenek mind a járókelők, mind az autósok testi épségére. Az önkormányzat arra törekszik, hogy minél jobb körülményeket biztosítson a városi forgalom minden egyes résztvevője számára” – jelentette ki Oláh Emese.

Vakok és gyengén látók közlekedését segítené az önkormányzat az új jelzőlámpákkal

A városi forgalom biztonságának fokozása érdekében 20 útkereszteződésben szereltet villanyrendőrt az önkormányzat.

Minden jelzőlámpa hangjelzéssel is el lesz látva, így a vakok és gyengén látók is biztonságosabban közlekedhetnek. A jelzőlámpák a Kert (L. Pasteur) és a Holdvilág (Gh. Marinescu) utca kereszteződésénél, a Borháncsi (Liviu Rebreanu) és a Kemény Zsigmond (Take Ionescu) utca találkozásánál, az Álmos (Alexandru Vlahuța) utcában az Onisifor Ghibu Elméleti Líceum környékén, a Munka (Muncii) sugárúton három helyszínen (Eckerle gyár, a Transilvania Bank és az Aurel Vlaicu Líceum környékén), a Nyárfasor (Plopilor) és a Diófa (Șesului) utcák kereszteződésében, a Nagy Lajos király út (Corneliu Coposu) több helyszínén: a Katalin (Strungarilor), a Bokor (Soarelui) és a Kürt (Tandafirilor) utcáknál, illetve a 20. számnál, a Téglás (Fabricii) és a János Zsigmond (Bobâlnei) utcák kereszteződésében, a Budai Nagy Antal (Calea Dorobanților) utcában a Mărăști parkolóház, a Haladás (Progresului) és a Kereszt (Pitești) utca bejáratánál lesznek kihelyezve.

A Mikó (Clinicilor) utcában a Sürgősségi Kórház környékén két helyszínen lesznek felszerelve a jelzőlámpák. Továbbá a Boldog (Fericirii) utca és a vasútállomás melletti híd sarkánál, a Szamosfalvi út (Traian Vuia) és a Kálvin utca (Căpitan Grigore Ignat) kereszteződésében is lesz villanyrendőr. A beruházás összértéke 3,1 millió lej.

„A legzsúfoltabb és legforgalmasabb utak kereszteződésébe kerülnek ki a jelzőlámpák, ami az önkormányzatnak egy régi adóssága. Ezentúl már nem szerelünk fel olyan jelzőlámpákat, amelyek nem tesznek eleget a látási fogyatékkal élők közlekedését illető elvárásoknak” - mondta el Oláh Emese. (Közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS