2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rövid időn belül a harmadik fegyelmi eljárás indult Kövesi ellen

2018. április 18. 17:33, utolsó frissítés: 17:33

Rövid időn belül harmadszor is fegyelmi eljárást indított az Igazásgügyi Felügyelet (IJ)

, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze ellen.

A Felügyelet közleményt adott ki, amelyben azt állítják, Kövesi áthágta az alkotmánybíróság 2017. november 3-i határozatában előírtakat, mert nem jelent meg a 2009-es elnökválasztás lebonyolítását kivizsgáló parlamenti bizottság előtt, és nem adta oda a testületnek az általuk igényelt információkat. Az IJ szerint ezzel Kövesi a szakmai becsület ellen vétett, és árt az ügyészség presztízsének.

Kövesi ellen legutóbb április 11-én indítottak fegyelmi eljárást, azt követően indult kivizsgálás, hogy az Igazságügyi Felügyelet szerint egy olyan ügyészt nevezett ki egy ellenőrző testületbe, aki az ügyben egyértelmű összeférhetetlenség miatt nem végezhette volna el feladatát.

Januárban volt az első fegyelmi elindítása, miután féléves vizsgálata nyomán arra a következtetésre jutott az IJ, hogy a főügyész több ponton megsértette a bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvény előírásait.

A szociálliberális kormánytöbbség már régóta azzal vádolja Kövesit, hogy vezetése alatt a DNA visszaélt hatalmával, míg a kormánykoalíciót korrupcióellenes jelszavakkal támadó jobboldali államfő mindig elégedetten nyilatkozott Kövesi munkájáról.

Mindhárom esetben a CSM ügyészi részlegének kell döntenie arról, hogy megbünteti-e vagy sem Laura Codruţa Kövesit. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS