2021. július 31. szombatOszkár
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem támogatják a magyar diákszervezetek a MOGYE és a Petru Maior Egyetem egyesítését

2018. április 19. 15:11, utolsó frissítés: 15:11

Az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ), a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetséggel (MMDSZ) és a többi magyar egyetemista szervezettel egységesen tiltakozik a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Egyetem egyesítése ellen.


A diákszervezetek közös álláspontja, hogy az egyesülés veszélybe sodorja az anyanyelven való oktatást, a magyar tagozat döntőképességét, illetve az egyetlen magyar nyelvű orvosképzést az országban.

A Petru Maior Egyetem tegnapi rendkívüli szenátusi ülésén fogadták el az egyesítésre vonatkozó határozatot. A MOGYE szenátusi ülésén a magyar tagok nem vettek részt.

Az MMDSZ elmondása szerint a magyar diákok és tanárok nem voltak kellőképpen tájékoztatva egészen a keddi nyílt gyűlés előtt, ahol találkoztak a MOGYE Rektorával, Prof. Dr. Leonard Azamfirei-el.

„A keddi napig se a diákokkal, se a tanárokkal nem találkozott nyilvánosan a Rektor Úr, ugyanakkor az ezelőtti szenátusi üléseken sem volt napirenden az egyesülés.

Az információhiány alapja egyértelműen az, hogy a diákság nem volt érdemben tájékoztatva”– nyilatkozta Ladányi Emmánuel, az MMDSZ elnöke és a MOGYE diákszenátora.

Az U.M.F. Campus nevű Facebook csoportban, amelynek közel 4400 román és magyar orvosis hallgató a tagja, László Nimród – szintén MOGYE diákszenátor – még április 13-án, pénteken indított egy szavazást az egyetem egyesítés támájában.

A rögtönzött közvéleménykutatás eredményeként a szavazáson résztvevők nagy része, köztük több mint 1000 román diák sem támogatja a fúziót.

„A magyar egyetemista diákszervezetek együttesen ellenzik a két egyetem egybeolvasztását, és felszólítják Valentin Popa tanügymnisztert, hogy ne engedélyezze az egyesítést.

Az OMDSZ kiáll a MOGYE magyar diákjai mellett, és együttesen szeretnék megakadályozni az egyesítés továbbvitelét” – mondta Andacs Zsolt Levente, az OMDSZ nemrégiben megválasztott elnöke.

A magyar oktatók és diákok érdeke, egyértelműen az, hogy fennmaradjon a magyar tagozat, sőt törvény szerinti önállóságát is megkapja. Az egyetemegyesítést követően kétség kívül gyengülne a magyar tagozat érdek-képviselete, ugyanis a Petru Maior Egyetem bekebelezésével növekedne a román diákság száma, ezáltal még kevesebb százalékban lennének jelen a döntéshozatalban a magyar nyelvű diákok és tanárok. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS