2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hogyan matekozta ki Antal Árpád a két mandátumot a levélszavazatokból?

2018. április 19. 16:04, utolsó frissítés: 18:48

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester nemrég úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy véleménye szerint az április 8-i választásokon a magyar kormánypártok két mandátumot szereztek a határon túli szavazatokkal. Az egyébként szociológus végzettségű városvezető szerint nem egyszerű ezt az eredményt elmagyarázni, mert a magyar választási rendszer nagyon összetett.

A Political Capital pártfüggetlen elemző szervezet által korábban közzétett számítások szerint a külhoni magyar szavazatok ezen a választáson nem hoztak mandátumot a kormánypártoknak, és Illyés Gergely, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa a maszol.ro-nak ugyanezt nyilatkozta, hogy a 4 évvel ezelőttihez képest nagyobb számú szavazat idén mégsem eredményezett mandátumot.

Megkérdeztük a sepsiszentgyörgyi elöljárót, hogy ő mi alapján jutott a két mandátumos következtetésre. Antal Árpád elmondta, hogy a választásokra leadott voksokból maradt töredékszavazatokat a D'Hondt-mátrix alapján számítják. Ez a módszer annak a pártnak kedvez, amely a legtöbb szavazatot kapta.

“Minél nagyobb a leadott szavazatok száma, annál inkább annak a pártnak a javára kedvez a választási eredmény, amelyiknek a magas számú töredékszavazatai vannak ebben az esetben. A végső szám, ami alapján a D'Hondt-matrix szerint kiszámolják a mandátumokat az egyrészt a listára leadott szavazatokból következik, ehhez adják hozzá a győzteskompenzáció során leosztott szavazatokat. Ennek eredményeként a második helyen szereplő jelöltre leadott szavazatok is rákerülnek erre a listára. Ha lecsupaszítjuk a D'Hondt rendszert a levélszavazatokra, valamint a győzteskompenzáció során újraosztott szavazatokra, akkor gyakorlatilag a Fidesz 7 mandátummal kap kevesebbet. Ha a győzteskompenzáció során kapott szavazatokat hozzáadjuk, az 5 mandátumot eredményez. A maradék két mandátumról azt lehet mondani, hogy azokat ilyen értelemben a levélszavazatok generálták” - érvelt Antal.

A sepsiszentgyörgyi polgármester szerint ugyanakkor a levélszavazatokon túlmenően figyelembe kell venni azoknak a kettős állampolgároknak a szavazatát is, akik rendelkeznek magyarországi lakhellyel és nem levélszavazatban, hanem a konzulátusokon adták le voksaikat és nem csak listára, hanem egyéni választókerületben is szavazhattak. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS