2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

MOGYE-ügy: garanciákat kér a MIÉRT

2018. április 21. 13:00, utolsó frissítés: 13:00

Tiltakozik a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem és a Petru Maior Egyetem egyesüléséről szóló határozat ellen.

"Azt gondoljuk, hogy a két egyetem egyesítése problémás, mert hátrányt jelenthet a magyar hallgatókra nézve, hiszen a leghatékonyabban mindenki a saját nyelvén tud tanulni. A döntés nem garantálja az egyetem magyar vonalának hosszú távú fennmaradását sem. Éppen ezért a MOGYE magyar hallgatói és oktatói iránti szolidaritásunkat fejezzük ki" - áll a közleményben.

A közleményben kiemelik, hogy a MIÉRT garanciát szeretne arra, hogy amennyiben megvalósul az egyesülés, az nem vezessen a magyar vonal elsorvasztásához. "A kisebbség-többség viszonyát gyakran jellemzi a félelem, az új, egyesült intézménynek segítenie kell az ilyen érzések lebontásában" - írják.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy súlyos problémát okoz az a jelenség, amely részeként az állam megsérti az akadémiai intézmények autonómiájának elvét. A közlemény úgy fogalmaz, szintén aggodalomra ad okot, hogy a tanügyminisztérium azon döntése, amely szerint jövőtől csökkenni fog több fontos egyetem tandíjmentes helyeinek száma.

"Az egyetem feladata, hogy nevelje az új generációkat, eszközt adjon a kezükbe, hogy itthon maradhassanak és tevékenykedhessenek, a politikának meg az a feladata, hogy szakpolitikai támogatást nyújtson az egyetemek megfelelő működéséhez. Ne mossuk össze a kettőt, ne legyenek a diákok az áldozatai a politikai játszmáknak" – figyelmeztet a közleményben Tőtős Áron, a MIÉRT Oktatásért és Kutatásért felelős ügyvezető alelnöke. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS