2021. november 30. keddIjon, András, Andor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

60 civil szervezet kéri a képviselőházat, hogy minél előbb fogadja el a családon belüli erőszak megfékezésére irányuló törvényt

2018. április 23. 17:01, utolsó frissítés: 17:05

Nyílt levélben intézett felhívást a képviselőházhoz hatvan civil szervezet, amelyben kérik a képviselőket a nők és családok biztonságát elősegítő törvénymódosítások elfogadására.


A nyílt levélben a civil szervezetek felhívják a figyelmet arra, hogy a 217/2003-as törvénymódosítási javaslatot, amely a román kormány kezdeményezésére jött létre, és a családon belüli erőszak megfékezésére irányul, a szenátus április 16-án 81 támogató és 16 tartózkodó szavazat mellett elfogadta.

A civil szervezetek kérik a képviselőházat, hogy ezt a törvénymódosító javaslatot ők is haladéktalanul támogassák és biztosítsák minél előbb a jogalkotási folyamathoz szükséges feltételeket, továbbá kérik az alsóház képviselőit, hogy a törvénytervezetet gyorsított eljárással fogadják el, a nők biztonsága érdekében és az Isztambuli egyezmény rendelkezéseinek megfelelően.

A nyílt levélben felhívják a figyelmet arra is, hogy a törvénymódosítás szövegét 2015 és 2017 között a civil szervezetek mellett a Munkaügyi, az -Igazságügyi és Belügyminisztérium munkatársai, valamint a Legfelsőbb Bírói Tanács alkalmazottai közösen dolgozták ki.

A törvénymódosítási javaslatok jelentős változást hoznak a jelenlegi törvényhozásban: a háztartásbeli erőszak fogalmának bevezetése a családon belüli erőszak helyett, továbbá a törvénykezésben megjelenne a nők elleni erőszak fogalma is.

A törvénytervezet támogatja a vészhelyzetben kiadott védelmi határozatok bevezetését, valamint konkrét intézkedéseket állapít meg a rendőrség részére és lehetővé teszi a védelmi határozatok nyomon követését is.

Az aláírók teljes listája ezen a linken megtekinthető. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS