2021. január 27. szerdaAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem elég a pénz a tanügyben dolgozók fizetésére Hargita megyében

2018. április 24. 21:08, utolsó frissítés: 21:08

Nem volt elég az a pénzösszeg, amelyet a tanügyi alkalmazottak máciusi béreire utalt ki az oktatási minisztérium Hargita megyében - írja az Agerpres hírügynökség. A prefektus és a tanfelügyelőség is a helyzet sürgős megoldását kéri.


Jean-Adrian Andrei, Hargita megyei prefektus szerint 2,9 millió lejjel kevesebbet utaltak ki a Hargita megyei tanügyi alkalmazottak bérére, mint amennyire szükség lett volna. A pefektus szerint mivel átlagosan 20%-kal emelték a fizetéseket, az oktatásban dolgozók esetében a bérkeret egyharmada a szükséges összegnek, és nem fedezi a tanintézmények alkalmazottainak fizetését.

A Hargita megyei főtanfelügyelő, Petru Gârbea szerint a probléma forrása, hogy a fizetésekre kiutalt összegeket az úgynevezett fejkvóta alapján határozták meg, amely ugyanakkor nem számol a Hargita megyei specifikumokkal. "A mi iskoláink kisebbek, kevesebb a diák is, a vidéki iskolák nem egy épületben működnek, a központi intézmény alárendeltségébe több egység tartozik, amelyek kicsik, és távol vannak egymástól. Az 5-8. osztályos diákokat kisbusszal szállítjuk, de az óvodásokat és 1-4. osztályosokat nehéz és veszélyes szállítani, amit nem igazán értenek meg. Ez egy helyi specifikum, amelyet figyelembe kellene venniük" - magyarázta a főtanfelügyelő.

A főtanfelügyelő azt is elmondta ugyanakkor, hogy a tanügyminisztériumhoz benyújtott igénylések után a hiányzó összeg egy részét átutalták, viszont 500 ezer lej továbbra is hiányzik. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a pénzügyi szempontból szorult helyzetben az alkalmazottak ugyan megkapták a fizetésüket, a társadalombiztosítási járulékoknál viszont elmaradásaik vannak.

A főtanfelügyelő szerint újra kellene gondolni a fejkvóta szerinti finanszírozását a tanügyi intézményeknek. Arról, hogy már márciusban több Hargita megyei tanintézmény is pénz nélkül maradhat, még februárban írt a Pénzcsinálók itt. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS