2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Közel háromszázan tiltakoztak csütörtökön a MOGYE és a Petru Maior egyetem összeolvadása ellen

2018. április 27. 10:20, utolsó frissítés: 10:37

Közel háromszázan tiltakoztak csütörtök délután a marosvásárhelyi Színház téren a MOGYE és a Petru Maior Tudományegyetem összeolvadása ellen - számolt be a Krónika.


A 18 órakor kezdődött, csendes megmozduláson közel háromszázan vettek részt, többnyire idősebb személyek. A diákok közül nagyon kevesen vonultak ki a Színház térre.Ádám Valérián, a tüntetést szervező Romániai Magyar Orvos és Gyógyszerész Képzésért Egyesület (RMOGYKE) elnöke azt nyilatkozta, hogy Leonard Azamfirei, a MOGYE rektora „prédikátorként, arcán szelíd mosollyal próbálja elmagyarázni, hogy miért jó nekünk az a kés ott a hátunkban”. „Ha kihúzzuk – elvérzünk!”Az orvosi és gyógyszerészeti egyetem magyar tagozatának szenátusi frakciója sajtóközleményben jelezte, hogy elhatárolódik az RMOGYKE által szervezett tüntetéstől. „Az utcai véleménynyilvánítást jelen pillanatban nem tartjuk szerencsés megoldásnak. Számunkra kedvezőtlen fejlemények esetén a jövőben a törvényes érdekérvényesítés semmilyen módszerétől nem zárkózunk el” – írják az egyetem vezető magyar tanárai.

A Krónika beszámolója szerint a szenátus magyar frakciójának tagjai úgy vélik, a két intézmény egyesítésére vonatkozó eljárást jogi úton kell megakadályozni.

Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester nyílt levélben hívta fel Leonard Azamfirei, a MOGYE rektora figyelmét a magyar tagozat kéréseire. Florea a nyílt levélben kihangsúlyozta, hogy véleménye szerint nem folytattak elegendő vitát és tárgyalást erről a témáról. Köztudott azonban, hogy a két egyetem összevonásának az ötlete magától a polgármestertől származott. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS