2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A brit légierő négy vadászgépe érkezett járőrszolgálatra a konstancai katonai támaszpontra

2018. április 27. 14:02, utolsó frissítés: 14:02

A brit légierő négy vadászgépének és az ezeket kiszolgáló 160 katonának a fogadtatására rendeztek ünnepi seregszemlét pénteken a Fekete-tenger partvidékén lévő Mihail Kogălniceanu katonai támaszponton.

A Royal Air Force (RAF) Eurofighter Typhoon típusú brit harci repülőgépei május elsejétől kezdik meg - a román légierő MiG-21 LanceR-jeivel közösen végzett - augusztus 31. tartó járőrszolgálatukat a NATO keleti szárnyának légterében.

A védelmi minisztérium közleménye szerint a NATO-parancsnokság alatt lebonyolított, megerősített járőrszolgálat az észak-atlanti szövetség légterének sértetlenségét hivatott biztosítani, másfelől a reakció- és elrettentő képességet is növeli, erősíti a román és brit légierő együttműködését.

„A légi járőrszolgálat napi 24 órás folyamatos készenlétet jelent. Ha megjelenik egy azonosíthatatlan célpont, a vadászgépeknek negyedórán belül felfegyverezve a levegőben kell lenniük. Tudomásom szerint ezek a Typhoonok iraki és szíriai küldetésekben is részt vettek, és nagyszerű pilóták repülnek velük” mondta az ünnepségen jelen lévő újságíróknak Daniel Moise román rajparancsnok.

A Krím félsziget 2014-es orosz annektálása óta egymást érik a nemzetközi hadgyakorlatok hazánkban. Három éve integrációs egységet (NFIU) avattak Bukarestben a NATO gyors reagálású erői számára, két éve megalakult az észak-atlanti szövetség új, délkeleti nemzetközi hadosztály-parancsnoksága, a NATO európai védelmi struktúrájának részévé váltak az amerikai rakétavédelmi rendszer romániai elemei.

Az Oroszországtól tartó tagállamok kezdeményezésére a NATO legutóbbi, varsói csúcsértekezlete a szövetség keleti és déli szárnyának megerősítéséről döntött: a tagországok - a Lengyelországba és a balti államokba telepítendő zászlóaljak mellett - Romániába is előirányoztak egy nemzetközi dandárt.

A kikötőváros civil légiforgalmát is kiszolgáló Mihail Kogălniceanu repülőtéren megszokott a NATO-tagországok katonáinak jelenléte. A támaszpont szolgált egyebek mellett tranzitközpontként az utóbbi években Afganisztánból kivont, hazafele tartó több ezer amerikai katona számára. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS