2021. aug. 4. szerdaDomonkos
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen Hunor: Nyilvánvaló intézményközi konfliktus van az államelnök és a kormányfő között

2018. április 27. 17:16, utolsó frissítés: 17:16

Egyértelmű, hogy intézményközi konfliktus van Románia államelnöke és miniszterelnöke között - jelentette ki pénteken Kelemen Hunor, aki szerint a feleknek meg kellene találniuk a párbeszéd útját.


'Nyilvánvaló és nagyon éles intézményközi konfliktus van, és ez nem jó. (...) Két emberről van szó, akik vállalták Románia irányítását, és akiknek elég bölcseknek kellene lenniük ahhoz, hogy megtalálják a párbeszéd útját, mert végül is itt nem az elnökről és nem is a kormányról van szó, hanem Romániáról, az országról. Úgy vélem, megoldást kell találniuk, mert egyre szembeötlőbbé kezd válni a politikai versengés, főleg, hogy közel járunk 2018 közepéhez, jövőre pedig kétszer is választásokra kerül sor. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a politikai vetélytársak között nincs dialógus' - mondta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

Kelemen felidézte, az utóbbi 28 évben Romániában többször megtörtént, hogy intézményközi konfliktus alakult ki az államfő és a kormányfő között, sokszor még olyan esetekben is, amikor ugyanazon koalícióhoz tartoztak. 'Minden ilyen esetben azt a benyomást keltették ezek a vezetők, hogy csak a politikai versengéssel foglalkoznak, nem a társadalom általános érdekeivel' - tette hozzá.

Viorica Dăncilă izraeli látogatásával kapcsolatban Kelemen Hunor úgy vélekedett, a kormányfőnek nem volt szüksége megbízásra az elnök részéről, mivel nem írt alá semmiféle nemzetközi egyezményt, mindössze egy meghívásnak tett eleget.

Klaus Iohannis államfő pénteken közölte, hogy megvonja politikai bizalmát Viorica Dăncilă kormányfőtől, aki szerinte alkalmatlan a tisztségével járó feladatok ellátására.
(Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS