2020. október 31. szombatFarkas
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem alkotmányellenes a referendumtörvény módosítása

2018. május 03. 12:35, utolsó frissítés: 12:36

Elutasította az alkotmánybíróság a referendumtörvényt módosító tervezet ellen benyújtott óvást - közölték a taláros testülethez közel álló források az Agerpres hírügynökséggel.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) április 4-én jelentette be, hogy a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Népi Mozgalom Párttal (PMP) közösen alkotmányossági kifogást emel a referendumtörvényt módosító tervezet ellen.

„A PSD-nek immár másfél éve az az egyik mechanizmusa, hogy gyengíti a többi intézményt, abban a reményben, hogy a parlamenten és a kormányon keresztül a magyarországi és lengyelországi modell felé közeledhetünk"”- vélekedett akkor Dan Barna, az USR elnöke.

A népszavazás szervezését és lebonyolítását szabályozó, 2000/3-as törvényt módosító jogszabály értelmében az alkotmánymódosítást célzó referendumot 30 napon belül meg kell szervezni attól számítva, hogy a parlament elfogadta az erre vonatkozó indítványt. A tervezet gyakorlatilag megfosztja az államfőt attól a jogától, hogy döntsön egy népszavazás kiírásáról.

Április 18-án Klaus Johannis államfő közölte, hogy nem hirdeti ki a referendumtörvényt abban a formájában, ahogy azt elküldték az Államelnöki Hivatalhoz és normakontrollt kér az alkotmánybíróságtól. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS