2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lettországban is leadták az MSPI aláírásokat, Vincze bírálta a letteket

2018. május 04. 09:59, utolsó frissítés: 09:59

Csütörtökön, május 3-án átnyújtották Rigában a Nemzeti Választási Hatóságnak a Minority SafePack kezdeményezés támogatására Lettországban gyűjtött aláírásokat. Az orosz közösség 8252 támogató nyilatkozata révén Lettország egyike annak a tizenegy tagállamnak, amelyben a kisebbségvédelmi kezdeményezés átlépte a küszöböt. A FUEN elnöke ezzel a végére ért európai körútjának, amelynek során a helyi tagszervezetekkel közösen tíz ország nemzeti hatóságánál adtak le aláírásokat. A többi szignót postán kapták meg az illetékes intézmények. A körút április 11-én Bukarestben kezdődött.

Az átadást követő sajtótájékoztatón Vincze Loránt köszönetet mondott a Lettországi Orosz Uniónak, Tatjana Zsdanoka volt EP-képviselőnek és Jurij Petropavlovszkij társelnököknek a sikeres aláírásgyűjtésért, és fontos üzenetnek nevezte, hogy az orosz kisebbség is részese volt az európai kisebbségek védelméért született mozgalom létrejöttének.

A lettországi orosz közösség különösen nehéz helyzetben van, mivel itt nem megoldott a kisebbségek helyzete, mondta el Vincze Loránt, aki bírálta Lettországot amiatt, hogy nem hajlandó állampolgárságot adni az ottani oroszok egy részének, akiket évtizedek óta hontalanoknak tekintenek. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Európai Unió számos más kisebbségi jogsértéssel együtt efölött is szemet huny, és úgy tesz, mintha a probléma nem is létezne. Vincze Loránt szintén bírálta az új lettországi oktatási törvényt, amelynek szándéka, hogy, akárcsak Ukrajnában történik, lépésről lépésre kiszorítsa az anyanyelvi oktatást az iskolákból. Elmondta: az ügyben a FUEN levélben fordult a lett elnökhöz, akinek hivatala nemrégiben választ küldött a felvetésre, de utóbbi nem tartalmaz kielégítő válaszokat.

„Fogalmazzunk világosan: egy bonyolult geostratégiai és geopolitikai helyzet nem teszi elfogadhatóvá a kisebbségellenes intézkedéseket, a jogtiprásokat és a jogfosztásokat. A konfliktusokkal terhelt történelem nem szolgálhat mentségül a ma politikai döntéseire. A történelem tanulságokat kínál, amelyekből tanulnunk kell” – jelentette ki a FUEN elnöke. Hozzátette: a FUEN kisebbségi ernyőszervezetként a kisebbségi szolidaritás eszközével tud segíteni, és személyes jelenléte a lettországi orosz közösség melletti szolidaritás jele, amit a térségben korábban az ukrajnai kisebbségek és a krími tatárok védelmében is megfogalmazott. Hozzátette: a Minority SafePack kezdeményezés is szolidaritásból született, és annak üzenetét hordozza. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS