2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Közzétették a CSM és SRI között kötött protokollum szövegét

2018. május 04. 17:00, utolsó frissítés: 17:00

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) közzétette a közöttük és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) között 2012-ben kötött második protokollum szövegét.


A dokumentum a 'A Román Hírszerző Szolgálat és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács közötti, törvényes feladataik teljesítése céljából létrejött együttműködési protokollum' címet viseli, CSM részéről az intézmény egykori igazgatója, Alina Nicoleta Ghica, a SRI részéről pedig George Maior igazgató írta alá. A dokumentumon még megjelenik a CSM alelnökének, Oana Schmidt-Hăinealănek és a SRI igazgató-helyettesének, Florian Coldea tábornoknak aláírása is.

A dokumentum négy fejezetre oszlik, az első fejezet az együttműködés elveit részletezi, amelyek közé tartozik a jogállamiság, az igazságszolgáltatás függetlenségének, a felelősségek és a kötelességek tiszteletben tartásának, és a "need to know/need to share" (tudnod kell, meg kell osztanod) elve.

Az utolsó elv szerint 'az információkat csak azok a személyek kaphatják meg, akiknek a törvény értelmében ezen információkkal dolgozniuk kell, vagy ezekhez hozzáférési joguk van'.

'A felek együttműködnek, a törvény értelmében, azért, hogy biztosítsák az igazságszolgáltatás függetlenségét és megvalósulását, valamint azért, hogy megismerjék, megelőzzék és visszaszorítsák azokat a tényezőket, amelyek veszélyeztetik a közrendet, az emberi szabadságjogok és kötelezettségek, mint nemzetbiztonsági értékek érvényesülését, az alkotmány elveinek és demokratikus normáinak megfelelően' - írja az együttműködés céljait összegző második fejezetben.

A harmadik fejezet az együttműködés szabályait sorolja fel, amely kölcsönös tájékoztatással, a felek működését szabályozó jogszabályok elemzésével, dokumentumok cseréjével, és azon lehetőségek hasznos időn belüli azonosításával és felhasználásával jön létre, amelyek veszélyeztetik az igazságszolgáltatás megvalósulását vagy a nemzetbiztonságot.

'Az SRI által szolgáltatott adatok és információk alapján, a törvényes előírásoknak megfelelően, a CSM saját ellenőrzésekbe kezd.(...) Az adatok és információk átadása a felek között a titkosított információk kezelésére vonatkozó törvényes előírások betartásával, a két fél vezetőinek beleegyezésével történik' - részletezi a protokollum.

Ugyanakkor, rendkívüli esetekben, a törvények betartásával, az SRI-től származó adatokat a CSM felhasználhatja bűnügyi kivizsgálásaiban - derül ki a dokumentumból.

A 'Zárórendelkezések' című utolsó fejezetben rögzítik többek között, hogy a protokollumot meghatározatlan időre kötik, és utólag, a két fél beleegyezésével, kiegészíthetik.

Március harmincadikán az illetékesek egy másik, a Legfelsőbb ügyészség és a SRI között kötött együttműködés szövegét tették közzé. Az itt olvasható.

(agerpres)/hírszerk

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS