2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Konferencián idézik fel Kolozsváron az erdélyi magyarság két világháború közti történetét

2018. május 07. 17:31, utolsó frissítés: 17:31

Történészkonferencia kezdődött hétfőn Kolozsváron, amelyen az erdélyi magyarság két világháború közötti történetét idézik fel magyarországi és erdélyi magyar történészek.

A nagyváradi Szacsvay Akadémia kezdeményezésére a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) által szervezett konferencia az első abban a sorozatban, amellyel az erdélyi magyarság át kívánja tekinteni romániai történetét a román centenáriumi évben.

Amint Szabó Ödön történész, RMDSZ-es parlamenti képviselő, a nagyváradi Szacsvay Akadémia vezetője megnyitójában jelezte, Románia megkésett a centenáriumi rendezvényeivel, így az erdélyi magyarok szervezik az első történészkonferenciát, az elmúlt évszázad első 25 évére tekintve vissza.

Székely István
, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke köszöntőjében kifejezetten jó hírnek mondta, hogy Románia 2020-ig tolja ki centenáriumi rendezvényeit, mert így a trianoni döntés évfordulója is beleesik a román megemlékezések sorozatába, és az erdélyi magyaroknak is több idő jut centenáriumi üzenetük megfogalmazására, megismertetésére.

A politikus hangsúlyozta, a román centenárium évében nem a „magyar szenvedéstörténetet” akarja elismételni az RMDSZ, hanem egy új román-magyar párbeszéd elindításához szeretne hozzájárulni a konferenciasorozattal, amelynek előadásait a száz év erdélyi magyar kronológiájával együtt román nyelven is meg szeretnék jelentetni, és a többi centenáriumi rendezvényével.

Keszeg Vilmos
néprajzkutató, az EME elnöke kijelentette: a konferencia előadásai keretet adhatnak az arra irányuló erdélyi törekvésnek, hogy minden település, minden család beillessze a saját történetét a történelembe.

A konferencia programjában olyan előadók szerepelnek, mint Borsi-Kálmán Béla, Romsics Ignác, Bárdi Nándor, K. Lengyel Zsolt, Ablonczy Balázs, Sárándi Tamás, L. Balogh Béni, és Nagy Mihály Zoltán. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS