2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kötelező lesz az óvodai oktatás az RMDSZ javaslatára

2018. május 07. 19:28, utolsó frissítés: 21:59

Döntőházként hétfőn megszavazta a szenátus az RMDSZ tanügyi törvényt módosító tervezetét, amely értelmében legkésőbb 2030-ig kötelezővé teszik az óvodai nevelés minden szintjét Romániában: 2020-ig a nagycsoportot, 2023-ig a középcsoportot és 2030-ig pedig a kiscsoportot is - írja az RMDSZ tájékoztatója.


"Az óvodának fontos szerepe van a gyerekek fejlődésében, megalapozza az iskolai élethez szükséges alapkészségek, képességek kialakítását. Ezért célunk elérni, hogy az óvodai nevelés nagyobb hangsúlyt kapjon az oktatásban. Örvendetes, hogy kezdeményezésünk fontosságát belátták a parlamenti pártok, és sikerült partnereket találnunk a kötelező óvodai oktatás bevezetéséhez” – idézi a közlemény Cseke Attilát, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetőjét.

Szabó Ödön képviselő, a törvénytervezet kezdeményezője azt emelte ki, hogy több mint 10 százalékos eltérés van a városi és vidéki gyerekek óvodába történő beíratásának arányába, a városiak javára. Állítása szerint a törvénytervezet célja megszüntetni ezt az aránykülönbséget.

"Egyértelműen ösztönözni kell a vidéki gyerekek óvodába való beíratását, hiszen azok a gyerekek, akik nem járnak óvodába, hátrányból indulnak az iskolakészséget illetően a városi társaikhoz képest" - mondta Szabó.

Novák Csaba Zoltán a szenátus tanügyi bizottságának tagja az elfogadott törvénnyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy az óvodai oktatás hangsúlyosabbá tétele azért fontos, mert az óvoda több egy egyszerű játéktérnél, ahol a szülők biztonságban tudhatják gyerekeiket, amíg dolgoznak.

"Az óvoda a megfelelő színtere az oktatási és közösségi rendszerekkel való ismerkedésnek: a foglalkozásokon a gyerekek megtanulnak egy dologra fókuszálni, tevékenységekbe bekapcsolódni, fejleszti a memóriájukat, a türelmüket, az együttműködési készségeiket. Emellett az óvodában megtanulnak bizonyos órarendet és bizonyos szabályokat követni” – fogalmazott a szenátor. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS