2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

RMDSZ: szakképzett pedagógusokat az elszigetelt településekre is!

2018. május 07. 19:46, utolsó frissítés: 19:46

Elfogadta hétfőn a szenátus az RMDSZ azon törvénytervezetét, amely az elszigetelt települések szakoktatását segítené elő - írja közleményében a Románia Magyar Demokrata Szövetség.

„Az elszigetelt szórványtelepülések iskoláit és azok diákjait is megilleti a stabil, jól felkészült tantestület és minőségi oktatás. Mégis, számos vidéki tanintézmény kerül abba a helyzetbe, hogy a címzetes tanári állásaira évről-évre helyettesítő és szakképzetlen oktatókat kell alkalmaznia, mert a szakképzett, címzetes pedagógus, aki a posztot sikeresen megpályázta, azonnal időszakos áthelyezését kéri más tanintézménybe, és gyakorlatilag egy napot sem tanít abban az iskolában, ahol a helyet foglalja. Az RMDSZ törvénytervezetet dolgozott ki a probléma orvoslására, amelyet ma döntőházként jóváhagyott a szenátus”– számolt be Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője hétfőn, a felsőházi plénumi szavazást követően.

Szabó Ödön Bihar megyei képviselő, a jogszabály kidolgozója elmondta, az okoz gondot, hogy kevés a címzetes pedagógusi állás, amit az oktatók megpályázhatnak, és a posztok jelentős része vidéki, elszigetelt és hátrányos helyzetű településeken van.

„Ez nehéz helyzetbe hozza ezen települések iskoláit, hiszen a szakképzett pedagógusok, akik ezeket a helyeket elfoglalják, sok esetben azonnal kérik ideiglenes áthelyezésüket más oktatási intézménybe, amit jóvá is hagynak nekik. A posztot azonban továbbra is foglalják, így az iskolaigazgató minden tanévben csak helyettesítő pedagógusok alkalmazásával tudja lefedni ezeket az állásokat” – magyarázta a képviselő. Mint fogalmazott, véget kell vetni ennek a gyakorlatnak.

„Nem lehet az elszigetelt települések iskoláit arra kárhoztatni, hogy folyamatosan szakképzett tanerőhiánnyal küzdjenek, illetve az itt tanuló gyerekeket annak kitenni, hogy évről-évre más-más helyettesítő pedagógus tanítsa ugyanazt a tantárgyat. Megfelelő fejlődésükhöz stabilitásra van szükség a tantestület tekintetében is” – mondta Szabó Ödön.

A törvényhozó kifejtette, az RMDSZ kezdeményezése decentralizálja az áthelyezésekről való döntéshozást. „Lehetőséget biztosít arra, hogy ezután az iskolák – a helyi sajátosságokat szem előtt tartva – döntsenek arról, hogy jóváhagyják-e a pedagógusok áthelyezési kérelmeit vagy sem. Emellett szigorítjuk az áthelyezés feltételeit is. Az oktatók 10 év alatt maximum 4 évre kérhetik időszakos áthelyezésüket egy másik iskolába” – összegezte a képviselő.

Novák Csaba Zoltán a felsőház tanügyi bizottságának tagja azt hangsúlyozta a szövetség módosító javaslatával kapcsolatban, hogy az fontos lépése a tanügyi bürokrácia csökkentésének és decentralizációjának. Fontos, hogy az iskolák, helyi közösségek nagyobb beleszólással bírjanak az őket érintő tanügyi kérdésekbe, vélte a szenátor. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS