2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alkotmányossági kifogást emelt a PNL az alternatív büntetés-végrehajtási módszerekről rendelkező jogszabály ellen

2018. május 07. 21:40, utolsó frissítés: 21:40

Az alternatív büntetés-végrehajtási módszerekről rendelkező jogszabályról kért hétfőn normakontrollt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakciója - írja az Agerpres.

A PNL politikusai szerint a törvény több alkotmányos elvet is sért, többek közt a kétkamarás törvényhozás elvét, ugyanis a döntő házként szavazó képviselőház által elfogadott változat jelentősen eltér attól a szövegtől, amelyet első házként a szenátus fogadott el.

Kiemelik, hogy az eredeti változatában a szöveg azt írta elő, hogy a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számított 18 hónap elteltével lép majd érvénybe a jogszabály, hogy az illetékes hatóságoknak legyen idejük előkészíteni az új eljárások gyakorlatba ültetését. A képviselőház által megszavazott változatban viszont már az áll, hogy a törvény a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után 30 nappal életbe lép.

A PNL szerint az ítélethozatal függetlenségét is sérti az a rendelkezés, amely a felügyelőbírókat arra kötelezi, hogy a kiszabott börtönbüntetés időtartama egyötödének letöltése után alternatív büntetés-végrehajtási intézkedést vezessen be. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS