2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kétezer lejre büntette Johannist az Országos Diszkriminációellenes Tanács

2018. május 09. 14:06, utolsó frissítés: 14:29

Kétezer lejre büntette Klaus Johannis államfőt az Országos Diszkriminációellenes Tanács, amiért február 15-én a Cotroceni palotában tartott beszédében egyebek mellett azt mondta: „néhány (...) elítélt összefogott, hogy hiteltelenítse azokat, akik nyomozást folytattak ellenük”.


A feljelentést február 19-én a luju.ro (Lumea Justiţiei) portál tette meg az elnök és Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész ellen, aki egy sajtóértekezleten úgy fogalmazott, hogy „az utóbbi időben valóságos fesztivál részesei vagyunk, amelyen a vádlottak és elítéltek féligazságokat vagy hazugságokat mondanak”.

A Lumea Justiţiei a feljelentésében úgy fogalmazott, hogy elfogadhatatlannak tarják azt, hogy közszereplők folyamatosan olyan kifejezéseket használjanak, mint „vádlottak”, „elítéltek”, „börtöntöltelékek”, amelyek a civilizált világban, különösen az Európai Unió területén diszkriminációnak számítanak”.

Johannis és Kövesi februárban a „Cosma-ügy” kapcsán tették ezeket a kijelentéseket. Vlad Cosmát azzal vádolja a DNA, hogy hangfelvételeket készített, majd azok részleteit összevágva, elferdítve mutatta be a valóságot bizonyos büntetőjogi ügyekről, valamint a Vlad Cosmához közel álló emberek több ízben felkeresték a területi ügyészség vezető ügyészeit, akiknél megpróbálták elérni, hogy kedvezően járjanak el Cosma és apja, Mircea Cosma ügyében.

Johannis a tanács döntésére reagálva elmondta, hogy véleménye szerint egy politikai döntés született, amelyet a bíróságon fog megtámadni.(digi24.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS