2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sikertelenül zárult a Szoboszlay-perben kivégzett áldozatok közös sírjának keresési akciója

2018. május 09. 16:50, utolsó frissítés: 16:58

Sikertelenül zárult az aradi Alsótemetőben az a keresési akció, amelyben a Szoboszlay-per 1958-ban kivégzett tíz áldozatának jeltelen közös sírját próbálták megtalálni - közölte az MTI-vel az ásatást vezető Gheorghe Petrov, a kommunizmus bűneit vizsgáló és az emigráció emlékét ápoló intézet (IICCMER) szakértője.

Gheorghe Petrov elmondta: a talajszkennerrel kijelölt három parcella egyikében sem találták meg az áldozatok maradványait. Hozzátette: továbbra is azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy a koncepciós per áldozatait az aradi Alsótemetőben földelték el egy jeltelen közös sírba. Erre egy egykori rendőrtiszt szóbeli közlése utal.

„A tűt keressük a szénakazalban. Bármennyire előrehaladott is a talajszkennelési technika, a felszíni gödröket nem lehet észlelni ezzel. Márpedig feltételezhető, hogy a kivégzett áldozatoknak nem ástak mély gödröt, éppen csak elföldelték őket valahol” - mondta Gheorghe Petrov.

A régész hozzátette: van még esély a kivégzett áldozatok csontjainak megtalálására, mert az ügyben emberölés, valamint emberiesség elleni bűncselekmény gyanújával a temesvári katonai ügyészség is vizsgálatot indított egyelőre ismeretlen elkövetők ellen, és az ügyészség olyan dokumentumokhoz is hozzáférhet, amelyek a kutatók számára elérhetetlenek.

A kutató szerint az IICCMER által ismert dokumentumok alapján elképzelhető, hogy az egykori felelősök közül egyesek még ma is élnek.

Szoboszlay Aladárt lelkészt és 56 vádlott-társát államellenes összeesküvés vádjával ítélték el 1958-ban. A pécskai római katolikus pap Confederatio című művében egy Arad központú román-magyar konföderáció létrehozásáról írt.

Több társával azt tervezték, hogy az 1956-os magyar forradalommal párhuzamosan Romániában is forradalmat robbantanak ki. A Securitate azonban hamar felgöngyölítette az ügyet és letartóztatta a szervezkedőket.

A Szoboszlay-perben 11 vádlottat golyó általi halálra, a többieket pedig súlyos börtönbüntetésre ítélték.

Végül Szoboszlay Aladárt és kilenc társát végezték ki. A hozzátartozók kérésére a kolozsvári táblabíróság 2010-ben újratárgyalta a Szoboszlay-pert, és jogerősen felmentette az elítélteket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS